RIJEČKA OPERA U SAVONLINNI: PRATE NAS I TEŠKI TRENUCI

24. srpnja 2022.

Gostovanje riječke Opere u Savonlinni prate i teški trenuci. Ugledni austrijski dirigent Stefan Soltész preminuo je u petak navečer nakon što je kolabirao usred izvedbe opere u Münchenu, što je bio šok za cjelokupni riječki ansambl kao i velika tragedija solistice koja nastupa s nama u operi “Julije Cezar u Egiptu”, supruge preminulog dirigenta, Michaele Selinger, umjesto koje su u vrlo kratkom vremenu i uz velike napore umjetnički ravnatelj Festivala Ville Matvejeff i intendant našega riječkog Kazališta Marin Blažević angažirali zamjenu, mezzosopranisticu Rachel Kelly u ulozi Sesta. Sad soliste ova dva dana očekuju vrlo naporne probe, kako bi se i nova solistica uklopila u režijske zamisli Marina Blaževića.

No, još je jedan problem iskrsnuo za ansambl koji je doletio u Savonlinnu Lufthansinim avionom. Njihova prtljaga, u kojoj su i dijelovi instrumenata, ostala je u Frankfurtu kod presjedanja. Danas ujutro koferi su stigli pred hotel, a lica orkestraša zasjala su sretno.

Ipak, dan je lijep u zelenilu bujne prirode i prekrasnih jezerskih površina. I bez obzira što je danas siv dan s kišnim kapima, razgledavali smo slikovite dućančiće s originalnim finskim proizvodima ručno rađenim, posjetili lijepu luteransku crkvu i vozili se jezerom brodom. A sinoć je bilo impresivno na izvedbi “Aide” kojom je ravnao maestro Ville Matvejeff. Prostor gledališta koji može primiti oko 2500 gledateljica i gledatelja, bio je ispunjen do posljednjeg mjesta, a publika je često srdačnim pljeskom nagrađivala izvođačice i izvođače na otvorenoj sceni. Naša riječka Aida, sjajna Kristina Kolar, ovdje bi svojom izvedbom, koja je po mom mišljenju vrhunska, posve očarala publiku.

 

Tekst i foto: Gloria Fabijanić Jelović

Foto & Video galerija
Partner mediatico / Medijski pokrovitelj