S TROJICOM DIRIGENATA U NOVO POGLAVLJE RIJEČKOG SIMFONIJSKOG ORKESTA I RIJEČKE OPERE

23. rujna 2020.

Večerašnjim simfonijskim koncertom, izvedbom veličanstvene Mahlerove Druge simfonije i inauguracijskim nastupom maestra Philippa von Steinaeckera otvaramo novu stranicu Riječkog simfonijskog orkestra i riječke Opere. Maestra Von Steinaeckera, novog riječkog glavnog gosta dirigenta, naša je publika već imala prigode upoznati kada su pod njegovim dirigentskim vodstvom izvedeni nezaboravni Mozartov Requiem te simfonijski koncert „Wagner, Grieg, Brahms“. Ako je suditi po tadašnjim reakcijama oduševljene publike, ona upravo dobiva još jednog omiljenog dirigenta, uz maestra Villea Matvejeffa kojeg je i naslijedio na mjestu glavnog gosta dirigenta. Publiku će zasigurno obradovati vijest da to nikako ne znači i odlazak maestra Matvejeffa. On ostaje u Rijeci, ispred Riječkog simfonijskog orkestra i riječke publike, ali na mjestu počasnog gosta dirigenta. Maestra Matvejeffa ne moramo više posebno predstavljati, a iz impresivne biografije maestra Von Steinaeckera izdvojit ćemo samo kako je riječ o suradniku legendarnih dirigenata Claudija Abbada i Johna Eliota Gardinera, prvom dobitniku prestižne Meelgardove nagrade za najboljeg mladog dirigenta koji je od tada stekao bogato iskustvo kao gost dirigent brojnih svjetskih orkestara te surađujući s mnogim vodećim instrumentalistima i pjevačima. Njegova strast i razumijevanje glazbe vodili su ga do osnivanja vlastitog orkestra Musica Saeculorum.

No, tu nije kraj dobrim vijestima. Uz dvojicu stalnih gostiju, Riječki je simfonijski orkestar, a time i riječka Opera, dobila i novog kućnog dirigenta (Kapellmeister). Riječ je o mladom, ali već afirmiranom Valentinu Egelu, dobitniku Nagrade „Lovro pl. Matačić“, koji je nedavno ravnao izvedbom koncerta „Iz Novoga svijeta“. Tom se prigodom koncertna publika mogla uvjeriti zašto su ga svjetski glazbeni kritičari ocijenili kao dirigenta „posebne snage i bujne interpretacije“ koji glazbu donosi „emotivno, snažno, živo“ te umije „probuditi emocije u publici”. Maestro Egel nastupit će već 3. listopada prigodom obilježavanja 135. obljetnice otvorenja riječke kazališne zgrade, a dirigirat će koncertnom izvedbom Verdijeve „Aide“.

Znamo da jedva čekate, ali prije toga vidimo se već večeras u Centru Zamet jer riječka praizvedba Mahlerova „Uskrsnuća“ se ne propušta. A ne propušta se ni biti svjedokom početka novog poglavlja u priči o uspjesima Riječkog simfonijskog orkestra i riječke Opere!

 

Foto & Video galerija

 

Generalni pokrovitelj Riječkog simfonijskog orkestra