SLAVLJE OPERNE UMJETNOSTI U RIJECI

12. srpnja 2022.

Dok su naši umjetnički ansambli na brojnim gostovanjima, a ansambl Opere se priprema za gostovanje na prestižnom finskom Savonlinna Opera Festivalu, što je, kako je rekao intendant Marin Blažević, najveći uspjeh hrvatske opere posljednjih nekoliko desetljeća, u zgradi riječkog HNK-a pruža se prigoda i podrška onima koji tek stvaraju karijere na opernim pozornicama – odvija se Četvrto međunarodno natjecanje mladih opernih pjevačica i pjevača „Zinka Milanov“.

Pokrenuto 2015. godine s, kako je na današnjoj konferenciji za novinare istaknuo Marin Blažević, misijom podrške mladim pjevačicama i pjevačima, podršku pruža i onima iz Hrvatske i onima daleko izvan nje. Tako se ove godine, nakon pandemijske stanke, prijavilo više od stotinu pjevačica i pjevača iz zemalja Europe i Azije te SAD-a od kojih je 65 nastupilo u prvom krugu, a u današnje polufinale, prema odluci međunarodnog stručnog žirija, prošlo njih 23. Oni najbolji predstavit će se na finalnom gala koncertu uz Riječki simfonijski orkestar i pod ravnanjem maestra Simona Krečiča u četvrtak 14. srpnja nakon čega će biti proglašene pobjednice i pobjednici te dodijeljene nagrade. Osim triju novčanih nagrada stručnog žirija te nagrade publike, ove će godine prvi put biti dodijeljene i posebne nagrade u suradnji s čak tri operne kuće u regiji, a to su nastupi jednog ili više odabranih pjevačica ili pjevača u opernim ili koncertnim produkcijama Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Opere Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani, Opere Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru te, naravno, Opere riječkog HNK Ivana pl. Zajca.

Primadona, sopranistica i profesorica na Muzičkoj akademiji Vlatka Oršanić, umjetnička voditeljica Natjecanja „Zinka Milanov“, predstavila je članice i članove žirija što ga uz nju, redom čine ugledni predstavnici opernog svijeta: slavna primadona Dunja Vejzović koja se žiriju pridružila nakon što je zbog bolesti morala odustati druga slavna primadona Cheryl Studer, potom sopranistica i skorašnja intendantica HNK-a u Zagrebu Iva Hraste Sočo, osnivač agencije Ammann-Horak Agency u Zürichu Mariano Horak, umjetnički ravnatelj Opere Theatre Chemnitz Patrick Wurzel; muzički ravnatelj Opernog studija Bavarske državne opere (Bayerische Staastoper) Tobias Truniger; casting savjetnik brojnih njemačkih opernih kuća Christian Carlstedt; redatelj i svjedok vremena Metropolitan Opere u kojem je pjevala Zinka Milanov Fabrizio Melano te intendant riječkog HNK-a Marin Blažević i Valentin Egel, šef dirigent Riječkog simfonijskog orkestra.

Svi su oni prigodom susreta s novinarima istaknuli važnost ovog riječkog natjecanja mladih opernih nada na kojem je ranije nastupila nekolicina onih koji su potom ostvarili i međunarodne karijere poput Mojce Bitenc iz Slovenije, pohvalili su odličnu organizaciju i najavili vrlo uzbudljivo finale u četvrtak jer su već tijekom prvog kruga prepoznali nekoliko iznimnih talenata.

„Ovo je natjecanje važno za mlade pjevače iz više razloga“, rekla je Dunja Vejzović te pojasnila: „Osim što mogu ocijeniti sebe naspram drugih što podiže adrenalin i dodatno motivira, imaju i rijetku priliku da ih može čuti ovako respektabilan međunarodni žiri.“

Iva Hraste Sočo je natjecanje nazvala dobitnom kombinacijom i za pjevače i za kazališta te naglasila kako je ova suradnja riječkog i zagrebačkog HNK svojevsna nadgradnja Konzorcija K-HNK u okviru koje će na budućem Opernom festivalu, sljedećeg lipnja u Zagrebu, nastupiti Riječki simfonijski orkestar te nagrađene natjecateljice i natjecatelji.

Čast i zadovoljstvo te čestitke organizatorima na ovakvoj međunarodnoj manifestaciji, jedinstvenom kulturnom projektu čiji će brojni sudionici zasigurno pronijeti glas o Rijeci i Kvarneru te se ponovno vratiti izrazili su i predstavnici sponzora, sufinancijera i pokrovitelja triju novčanih nagrada: Nataša Rakovac Rustja, direktorica tvrtke PK-Palfinger Kran d.o.o.; Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera i Marko Mikašinović, voditelj razvoja proizvoda Turističke zajednice grada Rijeke.

Generalni pokrovitelj Riječkoga simfonijskog orkestra
Pokrovitelj projekta “Zinka Milanov”
Sufinancijer projekta “Zinka Milanov”
Sufinancijer projekta “Zinka Milanov”
Sufinancijer projekta “Zinka Milanov”
Partner mediatico / Medijski pokrovitelj
Medijski pokrovitelj