SUBOTNJA VEČER UZ MOZARTA

26. listopada 2022.

Cijela jedna koncertna večer za neprikosnovenoga genija!

Riječki simfonijski orkestar vratio se iz Grčke gdje su gostovali s Verdijevim „Otellom”, a već su na njihovim notnim pultovima Mozartova djela koja pripremaju za koncert „Samo Mozart” u subotu 29. listopada 2022. u 19,30 sati.

Koncertom će ravnati maestro Ivan Hut, a solistica Drugog koncerta za flautu u D-duru bit će Lucija Kovačević, prva flauta Riječkoga simfonijskog orkestra. Na programu su još i uvertira opere „Don Giovanni” te Četrdeseta simfonija.

Obradovat će to sve one koji su pri glasanju za najdraža i najbolja ostvarenja u prošloj sezoni glasali za Mozartov Rekvijem kao najbolji koncert te za „Čarobnu frulu” kao najbolju opernu predstavu i predstavu u cjelini.

Nekoliko je misli o koncertu s nama podijelio šef dirigent Riječkoga simfonijskog orkestra Valentin Egel:

Mozart ima posebno mjesto u srcima publike. Mozart je čudo. Pomalo je ludo što se dogodi svaki put kada slušam njegovu glazbu… uvijek iznova zadivljen sam koliko je Mozartova glazba velika i koliko – jednostavna. U jednostavnosti je majstorstvo. I drugi su se skladatelji trudili skladati jednostavno, ali nitko nije kao Mozart. Program koncerta odličan je presjek njegovog rada, od uvertire operi „Don Giovanni”, preko božanstvenog Drugog koncerta za flautu do najslavnije Četrdesete simfonije koju publika uvijek ponovno voli čuti na koncertima.

Po prvi put s nama surađuje maestro Ivan Hut, ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Važno je da dolaze i nova lica pred Riječki simfonijski orkestar, a i pred publiku.

Solistica na koncertu „Samo Mozart” je naša izvrsna, prekrasna Lucija Kovačević na flauti. Raduje me što će stati na pozornicu pred publiku kao solistica. To je kontinuitet kojega smo željeli zadržati: važno je da publika bude svjesna tko je u njihovom gradu i u njihovom orkestru, tko svira operni, simfonijski, koncertni program i da ih se to cijeni. Sve nas želim ohrabriti da budemo ponosni na ono što imamo.

Maestro Ivan Hut rezidencijalni je dirigent Dubrovačkoga simfonijskog orkestra, a najzapaženije suradnje ostvario je, osim sa spomenutim orkestrom, sa Sinfoniom Rotterdam (Concertgebouw Amsterdam), Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a (snimanje djela hrvatskih skladatelja, Majstorski ciklus), Zadarskim i Varaždinskim komornim orkestrom, sa Simfonijskim orkestrom Sveučilišta Guanajuato iz Meksika, itd.

Lucija Kovačević od 2018. godine prva je flauta Riječkoga simfonijskog orkestra, a prije toga osvajala je brojne domaće i međunarodne nagrade, usavršavala se kod istaknutih pedagoga i umjetnika (Emmanuel Pahud, Andrea Oliva, Luisa Sello, Rachel Brown, Wally Hase, Jean-Claude Gerard, Dejan Gavrić, Carlo Jans, Renata Penezić, Gaby Pas Van Riet i dr.), dok je 2019. godine primjerice sudjelovala na Međunarodnom flautističkom festivalu u gradu Qingdao u Kini na koji je bila pozvana kao jedna od izvođačica.

 
Generalni pokrovitelj Riječkoga simfonijskog orkestra