TRANSPARENTNO KAZALIŠTE

19. rujna 2020.

Draga publiko,

znamo da velika većina građanki i građana riječko Kazalište smatra i doživljava neodvojivim od identiteta našeg Grada, a predstave i koncerte koje izvodimo nezaobilaznima u svome životu. Štoviše, u «Zajcu» se za njih, kao i za nas, gotovo svakoga dana odvijaju susret i suigra kazališne i glazbene umjetnosti sa životom zajednice i raznolikih osobnosti koje ju čine. Kad neka kulturna ustanova ima takav izrazit značaj – ujedno povijesni i aktualan, lokalan i međunarodni, financijski i politički, realan i simbolički – tada nije neobično da se o njezinu programu i njezinoj «cijeni», u javnosti i u kuloarima, u javnim medijima i na «društvenim mrežama», u vijećima i u kafićima, i intenzivno i interesno raspravlja. Nažalost, ali i nimalo neobično, u takvim se raspravama često, namjerno ili nenamjerno, nabacuje nepotpunim informacijama, nestručno komentira, sumnja i sugerira ili čak tvrdi da se u Kazalištu nešto taji, laže i naravno krade.

Stoga smo odlučili okrenuti novu stranicu naše on-line prisutnosti i otvoriti rubriku TRANSPARENTNO KAZALIŠTE. U njoj ćemo progovarati o svim aktualnim temama vezanim ponajprije uz poslovanje Kazališta, jer vjerujemo da o našim programima govore najbolje oni sami, njihove autorice i autori, te naravno osvrti gledateljica i gledatelja, a i ponekih preostalih predstavnica i predstavnika kazališne i glazbene kritike.

Namjera nam je svakoj dobronamjernoj čitateljici i čitatelju, građanki i građaninu Rijeke, našoj publici, omogućiti da o poslovanju Kazališta, našim poslovnim situacijama, izazovima, odlukama i planovima, najprije ili barem istovremeno doznaju, potpuno otvoreno, od nas samih. Namjera nam je da o svemu što javnost, naravno, ima pravo pitati i znati, pa o tome raspravljati, najprije ili pravovremeno čuju baš od nas, ne bismo li tako, odgovorno i zajedno, bilo kojoj temi pristupili na način koji je informiran, stručan i korektan, a ne proizvoljan, površan i – nažalost nerijetko – zlonamjeran.

Za početak, u tjednu koji je pred nama, najavljujemo teme:

1.
4.700.000 : 1.600.000
Kako nadoknaditi manjak od 3 milijuna kuna vlastitih prihoda uslijed pandemije koronavirusa? Što umjesto i nakon donacija?

2.
2.000.000 +
Koliko vrijedi umjetnički rad koji su ravnateljice, ravnatelji i intendant riječkog HNK poklonili Kazalištu? Jesu li to donacije ili investicije, ili samo – uštede?

3.
Tajno ili javno
Što mora, a što može biti poslovna tajna u javnoj ustanovi?

4.
Manje, više, ili previše
Koliko su, od stavke do stavke, koštali najveći EPK projekti u HNK: «Tristan i Izolda», «Vježbanje života – drugi put» i «Plamteća voda»?