Noć kazališta: Giuseppe Nicodemo kao Gustav Klimt

Večernja kazališna avantura: “Noć kazališta” u “Zajcu” oduševila posjetitelje

25. studenoga 2023.

„KAZALIŠTE!“, uzviknula su djeca u trenutku kada su se večeras otvorila vrata HNK-a Ivana pl. Zajca. Pokazao se to kao idealan usklik za početak još jedne „Noći kazališta“ tijekom koje su posjetitelji imali priliku upoznati, ali i sudjelovati u radu našeg kazališta.

Kazališna avantura započinjala je u atriju gdje je publiku čekao duh Gustava Klimta (Giuseppe Nicodemo), upoznajući ih s čarima ekspresionizma i impresionizma. Nakon toga su svi imali priliku odabrati svoj put kroz kazalište. Lijevim stubištem dolazilo se do Ivana pl. Zajca (Jasmin Mekić), ili Mukija za bližnje, kojega je, zajedno s publikom, zaključavala njegova žena (Aleksandra Stojaković Olenjuk) u želji da ove noći, ipak, dovrše zajedničkim snagama operu. Desnim stubištem ulazilo se u odaje Karoline Riječke (Sabina Salamon) koja je posjetitelje podsjetila na dane kada se gradila Rijeka, ali i njezina legenda.

Po završetku svake od priča, publika je imala prilike sjesti u jednu od loža te svjedočiti nastajanju predstave „Božićna priča“ koja svoju premijeru ima nadolazećeg utorka; psst, karata je još malo ostalo! Za one željne akcije, u foyeru su ih čekali baletni pedagozi Irina i Andrei Köteles kako bi ih proveli kroz prve korake svake baletne početnice ili početnika.

Na drugome katu posjetitelje su nestrpljivo čekale koze, glumice i glumci iz predstave „Dall’Istria… con Amor! / Iz Istre… s ljubavlju!“, jer su im nedostajali ljudi da zaplešu pravo istarsko kolo. Nakon izlaska iz kola, svi su se imali priliku odmoriti uz člana orkestra Valentina Buića i njegovu priču o francuskom rogu. Prije odlaska, svi su imali još priliku istražiti otkuda se to čuju božićne pjesme koje su prožimale „Zajc“ tijekom cijele „Noći kazališta“. Odgovor? Riječki operni zbor pod vodstvom Mattea Salveminija skrio se u zborskoj dvorani.

Sada kada je „Noć kazališta“ iza nas, možemo početi odbrojavati dane do početka prosinca i Adventa u kazalištu. Očekuje vas bogati blagdanski program, preko 40 programa punih zimskih iznenađenja. Od obiteljskih klasika „Božićna priča“ i „Orašar“, do prigodnih novogodišnjih i božićnih koncerata, svatko će imati priliku pronaći pravu predstavu za večernje druženje.

 
Foto & Video galerija

Generalni pokrovitelj Riječkoga simfonijskog orkestra

Generalni pokrovitelj Baleta

Partner mediatico / Medijski pokrovitelj