Martina Filjak, Valentin Egel i Riječki simfonijski orkestar

Vječni užitci: Rahmanjinov i Papandopulo otvorili novu koncertnu sezonu

12. listopada 2023.

Dvostruko slavlje je u punom jeku! Na otvorenju koncertne sezone riječko Kazalište proželi su harmonični, melodiozni zvukovi Rahmanjinovljeve skladbe, a onda ga je zatresla Papandopulova eksplozija kreativnosti. Drugi koncert za klavir i orkestar (1901.) izvela je jedna od najvećih pijanističkih zvijezda, Martina Filjak koja je, zajedno s Riječkim simfonijskim orkestrom i maestrom Valentinom Egelom, iznova krenula u pronicanje i otkrivanje Rahmanjinova; višestruke ovacije pokazale su da je publika znala da ima prilike slušati punu raskoš ruskog romantizma. Martina Filjak riječkoj publici zahvalila se izvedbom Preludija za lijevu ruku Aleksandra Skrjabina:

„Krasan koncert. Posebno mi se dopao pianissimo Martine Filjak, a mislim da je sebe najviše pokazala u Skrjabinu. Rahmanjinova poznamo, znamo ga gotovo napamet, a Skrajabin je bio nešto samo njeno, njen izbor“, kazala je Betty Jurković, a na njeni riječi nadovezala se Gioia Ulrich Knežević: „Interesantno, i meni se dopao njen izbor Skrjabina za dodatak. Za dodatak inače uvijek biraju nekog glasnog, efektnog Skrjabina, a ovaj je bio tako nježan, nešto gotovo intimno što se vrlo rijetko čuje na koncertima i to me oduševilo.“

Druga simfonija Borisa Papandopula ponovno je očarala publiku koja je imala priliku iznova uživati u orkestralnom bogatstvu skladbe. Virtuozan kontrast Rahmanjinovu izveo je Riječki simfonijski orkestar i solistica Emilia Rukavina pod vodstvom Valentina Egela koji je, ponovno, pokazao zašto od publike dobiva samo najviše ocjene, ili kako je, kratko i jasno sažela Sandi Jurković:

„Valentin Egel je genijalac.“

Drugi koncert posvećen Rahmanjinovu i Papandopulu u sklopu dvostrukog otvaranja sezone čeka vas ove subote u 19,30 sati. U pripremi je monumentalna Rahmanjinova Druga simfonija te dva Papandopulova skrivena dragulja: simfonijski scherzo u izvedbi Martine Filjak „Vrzino kolo“ te Koncert za ksilofon i gudače u izvedbi Pedra Rosenthala Campuzana.

Idemo završiti u slavljeničkom ozračju riječima jednog od slušatelja:

„Pravi repertoar, pravi Rahmanjinov, pravi Papandopulo, pravi dirigent!“

Foto & Video galerija
 
Generalni pokrovitelj Riječkoga simfonijskog orkestra