“ZAJC UZ VAS” – ONLINE #23

12. travnja 2020.

Subotnje jutro uoči Uskrsa započelo je “Jutarnjom (selfie) poezijom”, pjesmom “I otišla si” senjskog pisca Vladimira Šegote u izvedbi Ivne Bruck. Uz posljednju ariju u podne u našem online programu, “In quelle trine morbide” u izvedbi nacionalne operne prvakinje, Kristine Kolar, Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka svojoj vjernoj publici zaželjelo je sretan Uskrs. Zapis umjetnice iz kuće “Razlog je publika” poslala je Marta Kanazir, prvakinja Baleta HNK Ivana pl. Zajca, a “Zajčić za laku noć” donio nam je ovaj put tradicionalnu uspavanku “Snivaj mi, zlato” u izvedbi Elene Brumini, glumice Talijanske drame. Još jednu u nizu iznimnih dramskih predstava Zajca mogli smo pogledati od 22 ata, Pirandellovo djelo u režiji Paola Magellija, “I giganti della montagna/Gorski divovi”.

Donosimo detalje zapisa umjetnice iz karantene Marte Kanazir te galeriju fotografija i videa. Pratite nas putem službene Facebook-stranice te ostalih društvenih mreža (Youtube, Instagram, Twitter). Naš online-program „Zajc uz vas“ se nastavlja!

 

Zapis umjetnice iz karantene 11. travnja 2020. šalje vam Marta Kanazir, prvakinja Baleta HNK Ivana pl. Zajca:

“Razlog je publika”

Meni je moja publika motivacija, moj dom, kazališna scena moje utočište, sigurnost, snaga i mir. Publika je ta koja stvara određeni adrenalin već prije početka predstave, pozitivno uzbuđenje, trenutak ujedinjenja svih nas plesača. Par minuta prije početka predstave uvijek priđem kazališnom zastoru toliko da osjetim publiku. Na taj način pronalazim mir u sebi, snagu i koncentraciju. To je moje prvo povezivanje s publikom koje započinje iza zastora.

MI SMO I UMJETNICI I SPORTAŠI
Naravno da mi to sve jako nedostaje u ovim trenutcima, ne samo interakcija s publikom već i naša svakidašnja rutina koja je izuzetno bitna za našu fizičku spremu. Mi jesmo umjetnici, ali smo i sportaši. Naša svakodnevica sastoji od baletnog class-a (vježbi) i proba, uvijek s kolegama.

KOLEGE U SVIJETU
Moje kolege iz ostalih zemalja se nalaze u istoj situaciji kao ja, ovo je globalni problem koji svi isto proživljavamo i borimo se s istim brigama, ali smo našli nešto pozitivno u svemu ovome: motiviramo jedni druge, radimo baletne vježbe koje na youtube kanal svakodnevno stavljaju poznati svjetski baletni pedagozi najjačih baletnih kuća, pripremamo se.

RAZLOG JE PUBLIKA
Jako je teško u ovoj situaciji motivirati samog sebe kada nemaš razlog, a razlog je publika, publika je ono što nas drži živima. Bez kulture nema ni identiteta građana, grada i države, a kazalište je hram ljudskih talenata, emocije i unutarnje snage.

 

Foto & Video galerija