ADAMS, BEETHOVEN, ŠOSTAKOVIČ – GLAZBENO PUTOVANJE KROZ STOLJEĆA

4. ožujka 2020.

Nastavljamo s koncertima u sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Sljedeći je na programu iznimni glazbeni doživljaj, prvi EPK koncert Riječkog simfonijskog orkestra “Adams, Beethoven, Šostakovič”, koji će se održati već u subotu, 21. ožujka 2020., s početkom u 19,30 sati, pod dirigentskim vodstvom maestra Villea Matvejeffa i uz solistički nastup istaknutog riječkog pijanista Gorana Filipeca.

Koncert, koji nas vodi kroz tri glazbena stoljeća, počinje vrhunskim suvremenim i sve popularnijim američkim skladateljem. Riječ je o kompozitoru Johnu Lutheru Adamsu (1953.). Ovo je iznimna prilika da na samom početku koncerta čujemo, dosad u Hrvatskoj neizvođenu, skladbu “Become River”/”Postani rijeka” (2013). Adams je skladatelj čije je djelo duboko isprepleteno s prirodom. Četrdeset je godina svog života proveo na Aljasci, a glazbu posvećuje svemu što ga okružuje: zraku, snijegu, planinama, šumi, rijeci. Glazba Adamsa je izrazito složena i slojevita, ali ostavlja dojam prave ambijentalne meditacije. Sluša se lako i djeluje opuštajuće, kao zvukovi prirode.

Središnji dio koncerta čini bečka klasična škola i Ludwig van Beethoven (1770 – 1827). Kao solist predstavit će se naš riječki pijanist Goran Filipec, a, uz Riječki simfonijski orkestar, izvest će Peti koncert za klavir i orkestar u Es-duru. Koncert širokoj publici može biti poznat po popularnom ali pogrešnom nazivu “Carski” jer je Koncert zapravo posvećen carevu bratu, nadvojvodi Rudolphu. Veličanstvena melodija optimističnog heroizma može se učiniti poput improvizacije pijanista.

Za kulminaciju je odabrana Dvanaesta simfonija Dmitrija Šostakoviča (1906 – 1975), koja u svom podnaslovu nosi ime Godina 1917 , a posvećena je Vladimiru Lenjinu. Genijalni kompozitor bio je čovjekom svojeg vremena, a ideje jednakosti svih ljudi nisu mogle ne inspirirati ga. Pobjedom jedinstva i zajedništva završava Šostakovičeva Simfonija a i naš koncert.

Ne propustite ovo iznimno glazbeno iskustvo, koncert je već u prodaji i gotovo je rasprodan, ali se još može naći poneka ulaznica. Uživajte u glazbenom putovanju kroz povijest.

 

 

GENERALNI POKROVITELJ RIJEČKOG SIMFONIJSKOG ORKESTRA