ALJAŽ FARASIN O NEZAUSTAVLJIVOJ ENERGIJI S ANAMARIJOM KNEGO U “TRAVIATI”

10. ožujka 2021.

Operni solisti posebnoga šarma i izrazite zajedničke energije na sceni Anamarija Knego i Aljaž Farasin su, kako autor koncepta i redatelj opere „La Traviata” Marin Blažević kaže, inspiracija za predstavu „La Traviata”. Tko god ih je gledao u jednom od njihovih brojnih zajedničkih nastupa u ulogama različitih ljubavnih parova, zna o čemu je riječ.

Ipak, doživljaj je uvijek novi o čemu svjedoči i Aljažev pogled na epidemiološkoj situaciji prilagođen prikaz odnosa: „Snaga ove priče između Violette i Alfreda, Anamarije i mene, tolika je da uopće ne doživljavam kako išta stoji između nas. Nema pleksiglasa za mene. Barijera i distanca su tu, jer moraju tu biti. No, naša međusobna energija je kao voda koja teče kroz sve prepreke. Njen dodir, iako je pleksiglas između nas, osjećam snažno”.

Prvak Kazališta Aljaž Farasin u ulozi je Verdijeva Alfreda, u različitim produkcijama, nastupao već više od 50 puta, pa, kako kaže, nije zabrinut za pjevanje, ne sumnja u glas niti strepi već se može opušteno posvetiti glumi, a koliko je ova „La Traviata” u izvedbi različita od svih u kojima je pjevao i koja mu je isprva djelovala neizvedivo, otkriva: „Ova je predstava nešto posve drugačije. Na početku, kada sam tek čuo za ideju na koji se način planira raditi ova ‘Traviata’, mislio sam da ja to neću moći. Pogotovo priča oko stolica – činilo mi se nespojivo. Međutim, kada smo krenuli s probama, uz posvećeni rad s Milom Čuljak, uživio sam se kao da to doista jesu ljudi! Sada, dok pjevam i glumim, u odnosu sam s ljudima, ne sa stolicama. To mi je puno pomoglo u uvjerljivosti. I eto, na kraju – jako me veseli biti u ovoj produkciji”.

Orkestar je naravno na pozornici, a tijekom proba izvođači su veliku pomoć i podršku imali i u mladom maestru Valentinu Egelu, šefu dirigentu Riječkog simfonijskog orkestra. „Maestro je s nama radio čuda. Već u samom procesu proba razjasnio je i dao zaista mnogo. Mislim da smo svi nikad detaljnije razradili i nastudirali uloge. To je nevjerojatno – da nam toliko pruži toliko mlad čovjek! Zaista je čudo što sve krije u sebi. Užitak je stvarati s njim na svakoj probi i predstavi. Vjerujem da to vidi i osjeti i publika, što je najvažnije”, osvrnuo se Aljaž Farasin na suradnju s maestrom Egelom.

Opera „La Traviata” na programu je 8., 10., 13., 16., 20. i 23. ožujka.

 

Sponzor opere “La Traviata”