Darija Auguštan dobitnica je nagrade za najbolju mladu glazbenicu u 2021.!

3. siječnja 2022.

Ponosno objavljujemo da je članica našeg Opernog studija „Giorgio Surian”, lirska sopranistica, dvadeset i petogodišnja Darija Auguštan osvojila prestižnu nagradu za najbolju mladu glazbenicu 2021. godine koju dodjeljuje Zagrebačka filharmonija! Iz obrazloženja jednoglasne odluke Prosudbene komisije za nagradu Mladi glazbenik godine izdvajamo: „…nemoguće je pobrojati brojne umjetničke dosege, što ih je na hrvatskim i inozemnim pozornicama (u ovim dvjema „gluhim” i glazbovanju nesklonim pandemijskim godinama) zaredom nanizala Darija Auguštan – ustrajna, studiozna i interpretacijski iznimno sugestivna mlada dama prekrasnoga glasa, koju već sada resi začudna repertoarna svestranost, jer ona je podjednako dojmljiva u operi i opereti, u oratoriju i umjetničkoj popijevci, u kanonskim djelima prošlosti i novoj zvukovnosti našega vremena.”

Stopedesetogodišnja Zagrebačka filharmonija Nagradu dodjeljuje već 30 godina i važan je poticaj u počecima profesionalnih karijera dosadašnjih izvanrednih mladih umjetnika koji su danas izrazito uspješni glazbenici, a među njima su Diana Haller, Petrit Çeku, Filip Merčep, Aljoša Jurinić, Ljubomir Puškarić, Ivan Krpan, Leon Košavić, Ivan Repušić, Tomislav Mužek i brojni drugi.

Povodom dodijeljene Nagrade, Darija Auguštan ukratko je navela svoje angažmane i uspjehe tijekom umjetnički produktivne 2021. godine:

Tijekom 2021. godine kao mlada sopranistica imala sam priliku debitirati u čak pet većih opernih uloga, to su redom Micaëla, Suor Angelica, Sifare, Euridika i Pamina. Uz njih reprizno sam nastupila i u ulozi Pepeljuge i Grofice Marice. Također sam dobitnica prvih i posebnih nagrada na međunarodnim natjecanjima “Mario Orlandoni”,”Tullio Serafin” te “Mikuláš Schneider-Trnavský” održanih u Italiji i Slovačkoj. Dobitnica sam i dviju rektorovih nagrada, jedne za veliki timski rad na projektu Suor Angelica et Autres Soeurs, a druge za posebna ostvarenja na međunarodnim natjecanjima. Uz to održala sam brojne solističke koncerte i recitale na poznatim hrvatskim festivalima kao što su Osorske glazbene večeri, Glazbene večeri u sv. Donatu, Dubrovačke ljetne igre, Dvigrad festival, Ostinato festival, Umjetnička kolonija Štrigova, Kulturne večeri u Martinščici te nekoliko koncerata u Italiji.

Podsjetit ćemo vas kako je svojim umijećem mlada sopranistica zadivila publiku prvog uprizorenja Mozartove „Čarobne frule” u Rijeci, nakon čega se o dojmljivoj pjevačkoj i glumačkoj interpretaciji koliko i o iznimnom talentu Darije Auguštan ne prestaje govoriti. Nove izvedbe željno se iščekuju! Prošle je sezone osvojila riječku publiku i kao Micaëla u jednoj od izvedbi “Carmen”.

Čestitamo na svim dosadašnjim uspjesima i veselimo se mladu sopranisticu pratiti i dalje, koliko na našim pozornicama, toliko i na inozemnim!

Foto & Video galerija