DVIJE BALETNE USPJEŠNICE – DVA GOSTOVANJA

14. listopada 2020.

Riječki Balet gostuje sa svoje dvije prošlosezonske uspješnice koje su oduševile i publiku i kritiku. U đakovačkom Centru za kulturu u srijedu 14. listopada naš će Balet izvesti “Čipku” u koreografiji Maše Kolar i na originalnu glazbu Tene Novak Vincek. Kritičarka Radio Rijeke Glorija Fabijanić Jelović je nakon premijerne izvedbe zaključila da je “za ovakvu koreografiju potrebna velika fizička spremnost svakog izvođača i izvrsna memorija. Rezultat je bio predivno čipkasto tkanje plesa, vizualno istovremeno eterično i snažno u svakom pokretu, s potpisom Maše Kolar koja iz ruku plesača izvlači najneobičnije slike. Spoj tradicije koju baštinimo sa suvremenim plesnim izrazom dopro je do srca svakog gledatelja.”

Nakon Đakova naš Balet putuje u Sloveniju, na Festival “Borštnikova srečanja” u Mariboru. Nastupit će s baletno-plesnom predstavom “Plamteća voda (“Burning water”)” svjetski poznatog koreografa Andonisa Foniadakisa u petak 16. listopada. Kazališna kritičarka Novog lista Kim Cuculić naglašava kako se nakon premijere “dvoranom „Zajca“ prolomio pljesak i uslijedile su ovacije za autorsku ekipu i izvođače,” te ističe da su “predstavom „Plamteća voda“ članovi i članice riječkog Baleta dodatno pomaknuli svoje izvedbene granice, pokazujući da su spremni za različite izazove – od klasičnog baleta do ovakvih suvremenijih plesnih iskoraka”.

Riječka publika reprizne će izvedbe obje predstave moći vidjeti već tijekom listopada. Balet “Čipka” na programu je 17. listopada s početkom u 18 sati, a “Plamteća voda (“Burning water”)” 19., 22. i 23. listopada s početkom u 19:30 sati.

 

Sponzor predstave “Čipka”