ČIPKA

Koreografkinja:
Skladateljica:
Dramaturška i koreografska asistentica:
Scenografkinja i kostimografkinja:
Oblikovatelj svjetla:
Fotografkinja:
Plešu:
Inspicijentica:

Premijera: 28. ožujka 2020. (Odgođeno zbog pandemije, novi termin je 5. lipnja 2020.)

U potrazi za hrvatskim kulturnim nasljeđem, Maša Kolar inspiraciju za balet pronalazi u nacionalnoj povijesnoj tradiciji i folkloru – od tradicionalnih obrta izrade čipke u Hrvatskoj, povijesnih zapisa o čipkarstvu, života čipkarica, paške nošnje do folklorne glazbe. Istovremeno postavlja pitanja: koliko je to nasljeđe danas važno i kako ono može pronaći suživot sa suvremenim društvom?
Maša Kolar u paškoj čipki, u njenoj strukturi i ritmu pronalazi izvor za stvaranja koreografske strukture, a kroz temu čipke istražuje odnos suvremenosti i tradicije.

Zrelo i smireno ulančavanje pokreta u svemoćnoj geometriji apstraktnih ritmičko prostornih, ritualnih obrazaca, suptilno je usidreno u folklornu baštinu, a da pritom ne gubi na suvremenom dojmu. (…)
Ansambl je precizan, skladan, posvećen, koncentriran i samozatajan u zajedničkoj misiji (ponovnog) uspostavljanja svetog prostora mandale: izvedbenog i meditativnog. Kultivirana plesna zajednica jednako angažiranih pojedinaca koja je na trenutak uhvatila ravnotežu sa svemirom transcendirajući harmoniju trajanja.
Maja Đurinović, Plesna scena.hr

Za ovakvu koreografiju potebna je velika fizička spremnost svakog izvođača i izvrsna memorija. Rezultat je bio predivno čipkasto tkanje plesa, vizualno istovremeno eterično i snažno u svakom pokretu, s potpisom Maše Kolar koja iz ruku plesača izvlači najneobičnije slike. Spoj tradicije koju baštinimo sa suvremenim plesnim izrazom dopro je do srca svakog gledatelja (…)
Gloria Fabijanić Jelović, HRT Radio Rijeka

 

Predstava traje oko sat vremena i izvodi se bez pauze.

 

 

Foto & Video galerija
Foto & Video galerija
Foto & Video galerija

 

Sponzor predstave “Čipka”