PLAMTEĆA VODA (BURNING WATER)

RIJEKA 2020 - EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE
Koreograf:
Glazba:
Scenograf i oblikovatelj svjetla:
Kostimograf:
Asistent koreografa:
Plesači:
Baletni majstor:
Inspicijentica:

Premijera: 9. svibnja 2020. (Odgođeno zbog pandemije. Novi termin: 27. srpnja 2020.)

Predstava se izvodi u sklopu programskog pravca „Doba moći“ Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Spajajući vatru i vodu, a i mnoge druge suprotnosti na kojima još od iskona počivaju naš život i svijet, tijela plesača i njihov pokret stvaraju neodoljivo impresivne slike isprepletene snažnim emocijama. Slike koje nose i snažnu poruku u trenutku nesigurnosti i neizvjesnosti što ga upravo živimo.
Iznimno zahtjevna koreografija i plesači koji na granici izdržljivosti pomiču vlastite granice. Članovi riječkog Baleta s karakterom plešu do posljednjeg daha! I ostavljaju vas bez daha!

Dok se prvi dio predstave temelji na kontrastu svijetlih kostima i tamne scenografije, u drugom dijelu prevladava „vatreni“, „plamteći“ element, a kostimima dominiraju crvena i ružičasta boja. Drugi dio odvija se u furioznom ritmu techno glazbe – brzo, dinamično, „divlje“, ritualno, repetitivno… dovodeći plesače i njihova tijela do granice izdržljivosti. U kontrastu s prvim dijelom, u drugom se dogodila eksplozija boja i pokreta, isijavajući snagu, strast i moć vatre. U ovom dijelu predstave kao scenografski detalj pojavljuju se „zahrđale” ploče, koje asociraju na neko apokaliptično stanje, možda stanje svijeta u kojemu danas živimo. Prvi dio predstave, pak, priziva brodolom i posljednje preživjele ostatke ljudske vrste koji se batrgaju u borbi za preživljavanjem. A onda tijela ponovno uranjaju u tamu… Završni dio predstave donosi svojevrsno olakšanje ili katarzu. (…) A onda se dvoranom „Zajca“ prolomio pljesak i uslijedile su ovacije za autorsku ekipu i izvođače. Predstavom „Plamteća voda“ članovi i članice riječkog Baleta dodatno su pomaknuli svoje izvedbene granice, pokazujući da su spremni za različite izazove – od klasičnog baleta do ovakvih suvremenijih plesnih iskoraka.
Kim Cuculić, Novi list

 

Predstava traje oko jedan sat i izvodi se bez pauze.

Foto & Video galerija
Foto & Video galerija