“ELEKTRA”: SNAŽNE SOLISTICE, SNAŽNI LIKOVI I SNAŽNA GLAZBA

24. svibnja 2019.

Nova premijera Opere HNK Ivana pl. Zajca, Straussova “Elektra”, pod dirigentskom palicom Villea Matvejeffa, na rasporedu je 28. svibnja, što će ujedno biti i njezina riječka praizvedba koja otvara novo poglavlje opere u Rijeci.

Ova opera, kako ističe dramaturg- redatelj Marin Blažević, svojom će dramskom napetošću i radnjom zadovoljiti i ljubitelje drame, ali i obožavatelje vrhunske operne izvedbe. U ulogama snažnih, emocionalno i karakterno višeslojnih protagonistkinja našle su se jednako impozantne solistice čija su imena garancija spektakularnog opernog doživljaja. Sjajna njemačka sopranistica Maida Hundeling u ulozi Elektre, čija se karijera razvijala u brojnim istaknutim internacionalnim opernim kućama (poput Royal Opera Housea, Bečke narodne opere, Praškog narodnog kazališta, Huston Grand Opere i drugih), uhvatit će se u koštac s jednom od najzahtjevnijih uloga za dramski sopran uopće. Osim vokalne zahtjevnosti uloge, Elektra u sebi nosi psihološku kompleksnost i opsesivnu želju za osvetom umorenog oca. Ova obiteljska drama epskih razmjera proizlazi iz odnosa Elektre sa preostala dva ženska lika; s Krizotemis, koju pjeva jedna od najsjanijih finskih solistica vodeće nacionalne i međunarodne karijere Helena Juntunen, te njihovom majkom Klitemnestrom koju tumači Dubravka Šeparović Mušović, poznata hrvatska mezzosopranistica.

Dramatičnost libreta Huga von Hofmannsthala zahtijevala je ekspresivnu glazbu koju je Richard Strauss znalački skladao, stopivši oba aspekta opere; glazbeni i scenski.

Potresnost glazbe potvrđuje i izjava slavnog maestra Herberta von Karajana kako nitko ne bi smio dirigirati “Elektrom” poslije šezdesete godine zbog rizika od srčanog udara tijekom posljednjih stranica.

Ne propustite, zato uzbuđenje koje ova opera donosi, i to u samo dva termina, 28. svibnja i 1. lipnja!