Gloria Fabijanić Jelović o „Na Tri kralja…“: VRCKAVA PRIČA O LJUBAVI KOJU OBAVEZNO TREBA POGLEDATI I UŽIVATI

14. travnja 2022.

Donosimo prvu kritiku predstave „Na Tri kralja ili kako hoćete“. Napisala ju je Gloria Fabijanić Jelović za Radio Korzo. Pročitajte! A predstavu možete pogledati u subotu 16. travnja u 19 sati.

 

“Premijerna predstava Hrvatske drame u HNK Ivana pl Zajca „Na Tri kralja ili kako hoćete“ u prijevodu Vladimira Gerića, režiji Franke Perković i adaptaciji i dramaturgiji Gorana Ferčeca usmjerila nas je na neku novu stazu iščitavanja Shakespearea, ne kao klasičnog dramskog repertoara već kao suvremenu i vrckavu priču o ljubavi u svim njenim oblicima suvremenosti nesagledivih veličina i boja.

Sve je od samog početka bilo u službi gledatelja i vesele komičnosti. Od pozornice koja se prostirala kroz parter ali koja je bila i dio gledališta, do zanimljive scenografije mnoštva odjeće koja je na početku dijelila pozornicu na pola, da bi tijekom izvedbe visjela na polovici gornjeg dijela scene. Kostimi svih vremenskih razdoblja, modela i boja i zanimljiva glazba koja je snažno podcrtavala radnju i posebno izvrsno izvedenu i maštovitu koreografiju i scenski pokret, sve je to davalo začudnu zaigranost i dinamiku radnje na pozornici koja je vrvjela od beskrajno razigrane glumačke ekipe pod sjajnom redateljskom palicom Franke Perković.

Adaptacija i dramaturgija teksta bila je sjajno ukomponirana u poetski stih Shakespearea, čineći zanimljiv splet nonšalantne nedorečenosti i dekadencije života koji nema svoje vremenske okvire već je sve podređeno Ljubavi pisano velikim slovom i svim njenim licima- patnji, žudnji, strasti, seksu, nježnosti, želji, nemogućnostima, snovima, čežnji i zabludama, otkrivanju sebe u sebi u čekanjima. Jer svi likovi nekoga negdje zbog nečega čekaju u ljubavi.

Koga izdvojiti od sjajnih glumaca koji su publici priuštili dva prekrasna sata nestajanja u igri smijeha, zablude i traženja ljubavi? To jednostavno nije moguće, jer svi su pleli čvrstu mrežu genijalne uživljenosti likova u kojoj je svaki osmjeh, pokret, izraz lica, povik ili trzaj tijela , glave, ruke, usana bio tako sjajno prirodan i stvaran, tako nenametljivo ali snažno upečatljiv, da je na trenutke izgledalo kao da je stvaran život pred nama, a glumci se igraju i zabavljaju karikirajući određene dramske trenutke. Zato duboki naklon talentiranoj glumačkoj ekipi – Tanji Smoje, Ediju Ćeliću, Aleksandri Stojaković Olenjuk, Jasminu Mekiću, Jeleni Lopatić, Deanu Krivačiću, Andrei Tichu i novim, mladim glumačkim snagama – Deniju Sankoviću, Romini Tonković, Kristijanu Petelinu, Ani Mariji Brđanović i Ivanu Botičkom.

Za kraj je dovoljno reći – publika je s osmjehom i velikim zadovoljstvom izašla iz kazališta koje ima na svom repertoaru još jednu u nizu izvrsnih dramskih predstava koju obavezno treba pogledati. I uživati!”

Gloria Fabijanić Jelović za Radio Korzo

 

Foto: Karlo Čargonja