IZVRSNE KRITIKE U BROJNIM FINSKIM NOVINAMA PRATE POVIJESNO GOSTOVANJE RIJEČKE OPERE!

29. srpnja 2022.

Danas je osvanuo siv i prohladan dan s malo vjetra, izvukle su se jakne, ali Savonlinna je i pod sivim nebom lijep grad. I onda se nebo razbistrilo, zaplavilo i sunce je opet zasjalo.

Sinoćnja druga izvedba barokne opere “Julije Cezar u Egiptu” ponovno je posve ispunila gledalište i osvojila čarolijom glazbe i sjajnih solista mnogobrojnu publiku. Izvrsnim glasovnim i moćnim glumačkim izvedbama publiku su osvojili Dubravka Šeparović Mušović, Anamarija Knego, Diana Haller, kao i ostali sjajni solisti.

Beskrajan je osjećaj ponosa i zadovoljstva kada mi, zbog akreditacije koju nosim na sebi, u hotelskom liftu gosti govore da su oduševljeni našim izvedbama i da su nam predstave na visokom umjetnikom nivou.

Finske novine pune su izvrsnih kritika naših predstava, iz kojih izdvajam par dijelova, a poslušajte i sto su mi rekli Giorgio Surian i Diana Haller:Bravo, Rijeka! Barokna opera bila je nevjerojatan događa, u kojem je Händelova glazba svježe svirana, pjevači su bili nevjerojatni, a publika iznenađena, nasmijana i ostavljena bez daha.

“Uzbuđujući, nenametljiv, a opet pun poštovanja, iznimno vješt, živahan i nadasve prema najvišim glazbenim standardima. Prva izvedba Opere riječkog HNK pokazala je strahovito dobre pjevače uz zabavu, pronicljivost i iznenađenja, ali sve stilski odmjereno. (…) Riječki Julije Cezar je barok u svojem najboljem obliku, glazbeno i režijski. (…) Četiri sata publika je bučala, smijala se, pljeskala i živjela uz izvedbu. Iako su se kostimi i maska mijenjali nekoliko puta tijekom predstave, bilo je lako pratiti likove. Večer je završila uz uzvikivanje i pljeskanje rasprodanog dvorca koje se pretvorilo u stajaće ovacije.”

Riita-Leena Lempinen-Vesa za Itä-Savo

 

Tekst, foto i video: Gloria Fabijanić Jelović

Partner mediatico / Medijski pokrovitelj