KAKAV TRIJUMF LJUBAVI! EKSPLOZIJA EMOCIJA NA PRAIZVEDBI OPERE ROMEO I JULIJA

14. siječnja 2019.

Desetominutne ovacije publike uslijedile su nakon opernog trijumfa u punom HNK Ivana pl. Zajca s praizvedbom „Romea i Julije”! Još za vrijeme izvedbe, publika je dugim pljeskom ispraćala arije i duete, uz izraze divljenja, „krasno”, „bravo”, pa i uz suze. Mnogi su s nama rado podijelili dojmove:

„Eksplozija emocija! Prvi put se susrećem s ovom glazbom, s Gounodovom operom ‘Romeo i Julija’. Moram reći da mi je pravo otkriće! Oduševljena sam suptilnošću i tematikom. Marin Blažević je izuzetan talent da u operi dramaturški i režijski otkrije bit, duh konkretne opere! Izvođači su sjajni, solisti izvrsni. Knego i Farasin u prvom činu, kada se sretnu i pojavi se plavetnilo iza njih, i na kraju, njihov duet, njihov odlazak – za mene su jedno od najljepših opernih iskustava! Ovo su najbolji kazališni ‘Romeo i Julija’ koje sam ikad gledala“, „Teško je bilo ne rasplakati se kada su svi, zaista svi u ovoj predstavi dali toliko od sebe. To te ne može ne dirnuti. Pa kad vidite Knego i Farasina koji vas u potpunosti uvjere u svoje osjećaje, apsolutno predani, a onda svojim glasovima prodru u vašu dušu… Koliko su ovi solisti dali svojoj publici! Sretan sam i zahvalan što sam doživio ovu izvedbu. Čestitke autorskom timu i svim izvođačima. Do kraja ću života pamtiti ću i predstavu i kako sam se osjećao ”, „Prekrasno, solisti su zaista vrhunski, režija sjajna“, „Koliko prekrasnih arija izvedenih čudesnom lakoćom“, „Nevjerojatna je kemija između Romea i Julije – Anamarije Knego i Aljaža Farasina! Kod njih je i kemija ne samo međusobna, nego i s glazbom, s ostalim izvođačima, u potpunosti su uvjerljivi u svojim ulogama“, „Ne idem inače na opere, danas sam pristao doći sa svojom suprugom i nije mi žao! Čim sam čuo Juliju, naježio sam se, a onda se samo do kraja prepustio toj ljepoti“, „Aljaž Farasin – nikad bolji! A pratimo ga od početka u Rijeci“, „Izvrsni pjevači, solisti u nenadmašno nadahnutim izvedbama! Svidjela mi se režija s krajem koji nije toliko tragičan, dirnuti smo, ali nismo tužni, iako nam se plače“, „Nisam poznavatelj opere, ali ova predstava držala me čvrsto tri sata! Uživao sam i jako sam oduševljen“, „Scenografija i svjetlo su fascinantni! Oslikavaju emocije, unutarnja stanja likova, pa čak i otkucaje srca, a opet toliko nenametljivo da sve ostaje u službi likova, odnosno izvrsnih pjevača, glas ostaje najvažniji. Briljantno!”, „Oduševljen sam baš svime, teško je išta ili ikoga izdvojiti, fenomenalan događaj“, „Doći ćemo opet! Jako pametno, jako hrabro u smislu režije i kostimografije“, „Posebni kostimi, u isto vrijeme su i jednostavni, jer su crni i bijeli, a s druge strane zaista raskošni s toliko detalja na njima, a prizivaju i Shakespeareovo vrijeme. Svidjelo mi se sve jako“, „Već smo od ovoga autorskog tima navikli da pružaju nešto novo, otkrivaju nove puteve do spoznavanja dobro nam znanih priča… Svejedno, opet su me iznenadili i opet sam sav van sebe od emocija. Znam da ću ponovno o predstavi dugo razmišljati. Uživao sam”.

Koprodukcijska opera „Romeo i Julija” Opere HNK Ivana pl. Zajca, Teatra Alighieri i Fondazione Ravenna Manifestazioni ovaj tjedan putuje u Ravennu gdje će igrati tri puta (18, 19. i 20. siječnja), a reprize u riječkom Kazalištu su 24, 25. i 26. siječnja 2019.

Sponzori opere:Foto & Video galerija