“LA TRAVIATA” – TRAGEDIJA NEMOGUĆNOSTI BLISKOSTI

2. veljače 2021.

Opera Giuseppea Verdija “La Traviata” jedna je od najpoznatijih i najizvođenijih opera u svijetu. Libreto je, prema Dumasovoj “Dami s kamelijama” napisao Francesco Maria Piave. Sam Alexandre Dumas Jr. je, nakon što je čuo operu, rekao da se već za 50 godina nitko ne bi sjetio njegovog romana, ali zahvaljujući Verdijiu djelo je postalo besmrtno. U operi nema ničega suvišnog, nijedne prolazne melodije ili nepotrebne riječi, vrhunska glazba oduzima dah od prve note i postaje ljubav za cijeli život.

Premijeru ovog glazbenog remek-djela pod vodstvom šefa-dirigenta Valentina Egela riječka će publika moći vidjeti i čuti 8. veljače, reprizna izvedba je 13. veljače, a zbog velikog interesa publike omogućili smo i gledanje generalne probe u petak, 5. veljače po povoljnijim cijenama.

Ulogu Violette Valery utjelovit će prvakinja našeg Kazališta Anamarija Knego. Ta se uloga s pravom smatra među najzahtjevnijima u sopranskome repertoaru. Po priznanju redatelja i dramaturga Marina Blaževića, on u ovoj ulozi nije vidio nikoga drugog te smatra da će Anamarija Knego svojom osobnošću pridonijeti i dati nove nijanse liku, i u njezinoj krhkosti pronaći posebnu snagu. Ulogu Alfreda Germonta će, naravno, pjevati Aljaž Farasin. Romantični par Knego – Farasin postao je publici omiljenim zbog već mnogih zajedničkih nastupa kada su, primjerice, bili Mimi i Rodolfo, Julija i Romeo ili pak Jelena i Lovro Juranić te Cio – Cio Sam i Pinkerton. Jednako kao i za Anamariju Knego u ulozi Violette, tako ni za Aljaža Farasina kao Alfreda nije previđena alternacija. Alfredovog oca, Giorgia, tumačit će Kevin Greenlaw koji je prošle sezone nastupao u operi “La bohéme”.

“Traviata” je veliku popularnost stekla i zbog svoje pogodnosti za suvremene interpretacije. Nova riječka produkcija ide i korak dalje te u doba pandemije i protuepidemijskih mjera, tematizira upravo izolaciju, zarazu, socijalnu distancu i odvojenost.

Tragedija nemogućnosti bliskosti u izvedbi omiljenog romantičnog para, Anamarije Knego i Aljaža Farasina, u glavnim ulogama se ne propušta!

Foto & Video galerija
Sponzor opere “La Traviata”