Magijski realizm predstave “Yerma” prema drami najčitanijega španjolskog pjesnika!

11. siječnja 2023.

Predstava „Yerma“ prema istoimenoj drami najčitanijega španjolskog pjesnika i dramatičara Federica Garcíje Lorce u adaptaciji Maje Ležaić i Rajne Racz koja režira predstavu, premijerno je na našem programu u srijedu 18. siječnja u 19,30 sati u prostoru Exportdrva. Priča je to o sudbini mlade žene Yerme (Judita Franković Brdar) udanoj za starijeg muškarca Juana (Dean Krivačić), koja istovremeno gaji osjećaje prema neostvarenom ljubavniku Victoru (Deni Sanković). Najveća je Yermina bol neostvareno majčinstvo. Yerma sanja o majčinstvu, a njezina želja s vremenom postaje opsesijom. „Ime junakinje Yerma znači uvela, jalova, prazna; a to je i simbolički naslov predstave koja u svoje središte stavlja majčinstvo, odnosno nemogućnost postajanja majkom,“ govori redateljica predstave.

U predstavi su tri ključna odnosa – Yerma i njezin muž, Yerma i njezin neostvareni ljubavnik te Yerma i ostale Majke naselja. Lorca se, prema riječima redateljice Rajne Racz, suptilno dotiče besplodnosti, pobačaja, postporođajne depresije, majčinstva, seksualnosti, toksičnih međuljudskih odnosa. Lorca je „Yermu“ napisao 1934., a dvije godine kasnije uhićen je i strijeljan zbog svoje seksualnosti i svojih liberalnih ideja koje se prepoznaju i u drami.

Premijera predstave je u srijedu 18. siječnja, a reprize su 19., 20. i 21. siječnja s početkom u 19,30 sati u prostoru Exportdrva. Međutim, ostala je tek poneka ulaznica za izvedbu 21. siječnja. Upravo zbog toga već početkom sljedećega tjedna otvaramo prodaju za izvedbe u veljači, 7., 8., 10. i 11. Ne propustite priliku doživjeti svijet magijskoga realizma popraćen autorskom glazbom Marina Živkovića što je izveo i snimio Riječki simfonijski orkestar.

Foto & Video galerija