MAGNIFICAT: RASKOŠ BAROKNE GLAZBE J. S. BACHA

11. prosinca 2015.

Koncert “Magnificat odnosno večer Johanna Sebastiana Bacha povodom 330. obljetnice rođenja velikog njemačkog skladatelja na programu je u utorak 15. prosinca 2015. u 20.00 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u okviru Komornih koncerata u Mramornoj dvorani u organizaciji HNK Ivana pl. Zajca.

Na programu koncerta su dva Bachova djela koja će publici dočarati svu raskošnu ljepotu barokne glazbe: 1. orkestralna suita (Ouvertüre) u C-duru te njegov veličanstveni Magnificat u D-duru.

U izvedbi koncerta sudjelovat će komorni orkestar i članovi zbora Opere HNK Ivana pl. Zajca, zbor Schola cantorum Rijeka (KUD-a Fratellanza ) te solisti: Marijana Prohaska (I. sopran), Ingrid Haller (II. sopran), Ivana Srbljan (mezzosopran), Marko Fortunato (tenor) i Dario Bercich (bas).

David Steffanuti, koji će dirigirati izvedbom, napomenuo je kako je već izvodio Bachov  „Magnificat“ ali kao violončelist u orkestru  te da mu je izuzetna čast ali i odgovornost ovoga puta dirigirati djelom, po njemu, najvećeg i najvažnijeg skladatelja čije djelo smatra poput Starog zavjeta u glazbi.  Iako je Bach djelo izvorno napisao u Es-duru, izvodit će se u D-duru, ali s četiri božićna umetka iz prve verzije. Naime, Bach je svoj Magnificat napisao za Božić, vrlo brzo po svom dolasku na mjesto kantora crkve sv. Tome u Leipzigu. No, kasnije ga je preradio, bez božićnih dijelova, kako bi se moglo izvoditi i za druge blagdane.
Johann Sebastian Bach (1685.-1750.), najveći njemački skladatelj razdoblja glazbenog baroka najveći je dio svojih skladbi posvetio crkvi. Tako je i djelo “Magnificat ili “Veliča duša moja Gospoda“, skladano 1724., zapravo hvalospjev Djevici Mariji.

Solistica na koncertu te voditeljica odnosno  zborovođa zbora Scola Cantorum Rijeka, Ingrid Haller ponosna je na nastavak suradnje s riječkim Kazalištem s kojim su već surađivali u projektu “Od baroka do rocka”, na Riječkim ljetnim noćima u operi “La vida breve”,  u operi “Andrea Chénier”  a uskoro će i u “Muci po Ivanu”.