NATJECANJE „ZINKA MILANOV” KONAČNO PONOVNO U SRPNJU 2022.!

21. ožujka 2022.

Napokon, nakon četiri godine stanke zbog pandemije, četvrto Međunarodno natjecanje mladih opernih pjevačica i pjevača “Zinka Milanov” održat će se ponovno u srpnju ove godine u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci. Natjecanje posvećeno jednoj najvećih sopranistica dvadesetog stoljeća, legendarnoj Zinki Milanov (na našim prostorima poznatijoj kao Zinka Kunc), ponovno će pružiti priliku mladim opernim pjevačicama i pjevačima iz cijeloga svijeta predstaviti se pred međunarodnim žirijem, ali i riječkom publikom.

 

Četvrto međunarodno natjecanje mladih opernih pjevača „Zinka Milanov“ održat će se od 9. do 15. srpnja.

Ovogodišnje natjecanje donosi brojne novosti!

Umjesto dosadašnjih sedam, ove godine pozvali smo u žiri devet članica i članova, uglednih umjetnica i u umjetnika, ravnateljica i ravnatelja opernih kuća te agenata i agentica iz svijeta opere. Natjecateljice i natjecatelji nastupi će pred Cheryl Studer, slavnom američkom dramskom sopranisticom; Ivom Hraste Sočo, sopranisticom i novom intendanticom HNK-a u Zagrebu; Vlatkom Oršanić, umjetničkom voditeljicom natjecanja, sopranisticom i profesoricom na Odsjeku za pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu; agentima Silvanom Sintow, osnivačicom agencije Classicalia International Promotions and Managment, te Marianom Horakom, osnivačem agencije Ammann-Horak Agency u Zürichu; umjetničkim ravnateljem opere Theatre Chemnitz Patrickom Wurzelom; muzičkim ravnateljem opernog studija Bayerische Staastopere Tobiasom Trunigerom; casting savjetnikom brojnih opernih kuća u Njemačkoj Christianom Carlstedtom; te Valentinom Egelom, šefom dirigentom Opere u Rijeci i Riječkog simfonijskog orkestra.

Novost su i dodatne nagrade za najbolje kandidatkinje i kandidate koje dodjeljujemo u suradnji s čak četiri operne kuće u regiji, u kojima je prije početka fascinantne međunarodne karijere, prije odlaska u Metropolitan Operu u New Yorku, nastupala i Zinka Milanov (tada Kunc). Pored novčanih nagrada za prvo, drugo i treće mjesto po izboru žirija, kao i nagrade publike, na kraju Natjecanja bit će dodijeljene i posebne Nagrada Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu (Nagradu će dodijeliti intendantica Iva Hraste Sočo), Nagrada Opere Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani (Nagradu će dodijeliti ravnatelj ljubljanske Opere, mo Marko Hribernik), Nagrada Opere SNG-a Maribor (Nagradu će dodijeliti ravnatelj mariborske Opere, mo Simon Krečič), te Nagrada Opere u Rijeci (Nagradu će dodijeliti ravnatelj riječke Opere, Filip Fak). Posebne nagrade uključuju nastup jednog ili više odabranih pjevačica ili pjevača u opernim ili koncertnim produkcijama četiri operne kuće u naredne dvije sezone.

Koncertom finala Natjecanja ravnat će maestro Simon Krečič, ravnatelj Opere SNG-a u Mariboru. Pobjednici Natjecanja (prve tri nagrade) i odabrani finalisti bit će tijekom sezone 2022/23. pozvani nastupiti s Riječkim simfonijskim orkestrom i maestrom Krečićem na Gala koncertu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Tijekom Natjecanja očekuje vas i uzbudljiv popratni program. Riječka Opera za vas će izvesti čak tri predstave s kojima ovog ljeta odlazi na Operni festival u Savonlinni: Giulio Cesare in Egitto, Gianni Schicchi i Arlecchino. Za sve zainteresirane sudionice i sudionike Natjecanja organiziramo i dvije majstorske radionice (Master Classes), slavnog američko-talijanskog redatelja Fabrizia Melana i operne dive Cheryl Studer.

Drage pjevačice i pjevači, iščekujemo vas u Rijeci!