Valentin Egel, Maida Hundeling, Olivera Baljak

O čarima i tajnama solo pjesme: Maida Hundeling oduševila tijekom “Večeri lieda”

17. studenoga 2023.

Tijekom sinoćnjeg recitala „Večer lieda: Wagner & Strauss“ riječka publika imala je priliku iznova otkriti sve čari i tajne umijeća solo pjesme. I sve to zahvaljujući iznimnoj i karizmatičnoj sopranistici, Maidi Hundeling. Počasna članica riječke Opere za ovu je priliku zajedno s Valentinom Egelom na klaviru, pripremila bogati izbor pjesama iz stvaralaštva Richarda Straussa i Richarda Wagnera. Odabrane pjesme između ciklusa čitala je nacionalna dramska prvakinja, Olivera Baljak.

„Ovo je bilo predivno, nešto posve novo, nikad nismo tako nešto imali prilike slušati. Ugodno nas je iznenadio program. Maida ima nevjerojatan glas. Maestro je toliko divan pijanist da smo rekli da je šteta što ponekad nema svoj solo koncert. Nije uobičajeno da u teatru bude tolika tišina i koncentracija kad slušaju pijanista. Ta tišina njegova, to majstorstvo. A naša Olivera Baljak toliko je predivno interpretirala stihove. Želim što više komornih koncerata!“, kazala je Miljenka Smokvina, a s njom se složila i Borka Jovančević:

„Bilo je kratko, ali vrhunsko. Pored Maide Hundeling u koju sam zaljubljena od Elektre, tko je mene večeras oduševio? Egel! Kako divno svira, koji nježni tonovi, jednostavno fantastičan. Otkrio je publici cijeli raspon klavira, apsolutno sve.“

Sljedeći koncert, „Monteverdi u Verdijevoj“ na rasporedu je u nedjelju 10. prosinca te nam donosi veličanstveno djelo majstora s prijelaza glazbene renesanse u barok, Claudija Monteverdija, Vespro della Beata Vergine. Djelo jednog od najvećih glazbenih inovatora svojeg vremena pod ravnanjem šefa dirigenta Tomislava Fačinija izvest će Zbor Hrvatske radiotelevizije uz instrumentalni ansambl Concerto dei venti.

Foto & Video galerija