“OPERA PO KAMOVU”: PRAIZVEDBA OPERE PO RANIJE NEPOZNATOM LIBRETU J. P. KAMOVA

9. travnja 2021.

Ne tako davno hrvatsku kulturnu javnost zaintrigirao je pronalazak ranije nepoznatoga libreta Janka Polića Kamova koje je genijalni Riječanin napisao za svoga brata Milutina, a pronašao ga i prije petnaestak godina objavio Nedjeljko Fabrio. Tekst je Kamov naslovio “Kad slijepci progledaju”, a napisan je prema sadržaju Derenčinove drame “Slijepčeva ljubav”. Libreto je koncipiran u deset prizora, napisan je u stihu, i to na način da se nepravilan metar ili veže kroz ariju ili je pak razlomljen na likove.

Zbog svoje tragične sudbine Milutin Polić nije uspio dovršiti operu te danas imamo samo njegove motive i skice.

Završetak autografa libreta J. P. Kamova za operu Milutina Polića Kad slijepci progledaju (1907.)

Skladatelj i dirigent, također rođeni Riječanin, Zoran Juranić odlučio je pridonijeti uspomeni na braću Polić uglazbljivanjem pronađenog Jankova libreta uz korištenje sačuvanih Milutinovih motiva.

Praizvedba Juranićeve “Opere po Kamovu” u režiji Caterine Panti Liberovici uskoro je na našoj pozornici! Prolog koji prethodi operi, “Kamovljev Credo”, publika je već mogla čuti na otvorenju programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Uloge će pjevati sjajne solistice i solisti Vlatka Oršanić, Domagoj Dorotić, Ivana Srbljan, Mojca Bitenc, Robert Kolar i Goran Jurić. Pripreme opere u punom su jeku, pogledajte!

Foto & Video galerija
Medijski pokrovitelj / Partner mediatico
https://rijeka2020.eu/