„ORAŠAR“ – NAJLJEPŠA BOŽIĆNA BAJKA

14. prosinca 2020.

Krajem ove izazovne godine želimo vam osigurati mogućnost da u prosinačke dane uoči božićnih blagdana uživate u jedinstvenom ozračju blistavog „Orašara“, baletnog obiteljskog klasika Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji Maura de Candije. Pravi božićni ugođaj uz izvedbu najljepše božićne bajke, baleta „Orašar“ moći ćete doživjeti 16., 17.18., 19., 21.22.23. i 24. prosinca.

Posljednji od tri velika baleta Petra Iljiča Čajkovskog, kojim se godinu prije smrti vratio u čarobni svijet djetinjstva i bajki, brzo je nakon praizvedbe 1892. godine u Sankt Petersburgu postao omiljenim obiteljskim klasikom u blagdansko vrijeme i jednim od najpopularnijih baleta uopće. Mauro de Candia svojom verzijom „Orašara” u elegantnim scenografskim i kostimografskim rješenjima, uz dozu humora, pruža novi pogled na ovu baletnu priču, koju je kritika ocijenila „vrhunskim baletnim spektaklom u svakom smislu“.

Verzija riječkog Baleta pokazuje upravo bezvremenost ovog baleta, kao i univerzalnost njegove čarolije, vraćajući se originalu i bajci E. T. A. Hoffmanna „Orašar i kralj miševa”. Stvaranjem priče obogaćene brojnim detaljima iz originalne bajke, Candia je nastojao “osmisliti verziju koja bi dovela cijele obitelji u kazalište, dakle, koja bi u jednakoj mjeri privlačila djecu, mlade i odrasle.” Dramaturgija i koreografija, koncentrirani na istraživanje skrivenih čarolija u originalnoj bajci, čine riječkog “Orašara” posebnijim i suvremenijim, no ništa manje magičnim i snovitim, već pomalo nalik diznijevskoj bajci.

Postanite dio božićne bajke u „Zajcu“, upotpunite svečanost blagdana očaravajućom ljepotom i neodoljivim sjajem „Orašara“!

 

Foto & Video galerija