Anna Bolena  

Riječka publika ovacijama ispratila premijeru “Anne Bolene”: „Haller je napravila čudo!“

30. rujna 2023.

Mogli smo započeti ovacijama, ali riječi Andreja Baše iz naslova sažimaju i podcrtavaju oduševljenje riječke publike premijerom „Anne Bolena“. Po prvi put postavljeno u Hrvatskoj, Donizettijevo operno remek-djelo gledatelje je odvelo u zadnje dane života engleske kraljice, Anne Bolena. Njezinu tragičnu sudbinu, ali i jednu od najtežih opernih uloga, svojim glasom i dramskim nastupom iznijela je Anamarija Knego, vrsno prikazujući svu tragediju bivanja ženom Enrica VIII.

„Jako lijepa predstava, zaista posebna. Odličan je zbor, kontratenor je super, a Knego predivna, postala je uistinu zrela pjevačica. Zbilja jako dobro!“, kazala je Olga Magaš.

Uz kraljičinu sudbinu, i drugi pjevači uvezali su sudbine i karaktere drugih ličnosti: Michaela Selinger unutarnju borbu Giovanne Seymour, Mariano Buccino drskost i aroganciju Enrica VIII., a Massimo Frigato ushićenost ponovo probuđene ljubavi u Percyja. Uz njih, veliki pljesak zaslužio je nastup kontratenora Franka Klisovića čiji će Smeton mnogima ostati u pamćenju:

„Konačno smo doživjeli na ovoj pozornici našeg kontratenora u perfektnoj izvedbi. Njegov doprinos operi je, uistinu, jedno izdignuće“, istaknula je Borka Jovančević, ne štedeći na komplimentima.

Otvaranje operne sezone obilježio je i povratak počasnog gosta dirigenta, Villea Matvejeffa, pod čijim je ravnanjem Riječki simfonijski zbor pokazao svu raskoš jednog od remek-djela belkanta:

„Presretna sam da se Ville vratio jer je obilježio zlatni period riječke Opere“, istaknula je Borka Jovančević, a njenim pohvalama priključila se i Petra Kovačić Božić: „Vrhunski! Doista smo sretni što smo konačno i u Hrvatskoj čuli “Annu Bolena” i to kakvu. Sopranistica je bila sjajna, jako uvjerljiva i u glumi. Krasna glazba… sve je bilo baš na razini i jako zanimljivo prikazano.“

Publika je prepoznala i važnost režijskih inovacija Diane Haller, ponajviše uvođenja lika Elisabette I. koja se prisjeća djetinjstva, polako vezujući događaje koji će dovesti do smaknuća njene majke, Anne Bolena. Ipak, cijeni se činjenica što je Diana Haller, u svojem redateljskom debiju u Rijeci, uspjela pred publiku postaviti praizvedbu jednog remek-djela.

Ako se pitate kada je sljedeća izvedba, opera „Anna Bolena“ na pozornici „Zajca“ ponovno će se izvoditi u ponedjeljak (2.10.) u 19 sati kada će u ulozi Giovane Seymour nastupiti upravo Diana Haller. Prije počeka predstave bit će dodijeljene nagrade publike za najbolja ostvarenja u opernom programu, za najbolji koncert te najbolju predstavu HNK Ivana pl. Zajca u sezoni 2022./2023.

Foto & Video galerija
Partner mediatico / Medijski pokrovitelj