Dragi prijatelji glazbe,
koncertna sezona pred nama svojim raznolikim programom i širokom lepezom gostiju iz cijeloga svijeta činit će naše simfonijske večeri pravom pozornicom različitosti.
Svakako najvažnija vijest koja će obilježiti ne samo ovu sezonu, nego i one koje slijede, jest inauguracija našega novog šefa dirigenta Yordana Kamdzhalova. Osim na velikom koncertu povodom otvorenja sezone s grandioznom Brucknerovom Sedmom simfonijom, moći ćemo ga čuti i na prigodnom koncertu povodom blagdana Svih svetih u izvedbi Verdijevog Requiema uz naše soliste: Kristinu Kolar, Ivanu Srbljan, Aljaža Farasina i Slavka Sekulića. Uz to ne propustite ni raskošne Novogodišnje koncerte kojima ćemo vas odvesti na putovanje po Europi. Koncertnu sezonu završavamo u lipnju uz romantičnog Rahmanjinova s pijanističkom zvijezdom Michailom Lifitsom i moćnu Petu simfoniju Petra Iljiča Čajkovskog.
Od ostalih koncerata ističemo dva kojima će ravnati naš glavni gost dirigent Ville Matvejeff.
Na onom prvom, u studenom, obilježit ćemo 100. godišnjicu rođenja slavnog američkog dirigenta i kompozitora Leonarda Bernsteina uz virtuoza na violini Dana Zhua. Na istom koncertu ćemo prvi put u Rijeci moći čuti jednu od najvažnijih kompozicija 20. st. – Bartókov Koncert za orkestar. U svibnju nas očekuje finska večer s Jukkom Merjanenom i Tuomasom Ylinenom u Brahmsovom Dvostrukom koncertu te izvedba Sibeliusove Pete simfonije. Na početku koncerta ćete upoznati Villea Matvejeffa i kao skladatelja – izvodimo njegovo najuspješnije djelo „Ad astru”!

U siječnju nam ponovno dolazi u goste korejski dirigent TaeJung Lee. Osim izvedbe Straussovog Prvog koncerta za rog, sa sjajnim Boštjanom Lipovšekom kao solistom, i Mendelssohnove Pete simfonije, ovaj koncert obilježit će i jedna praizvedba; mladi talijanski kompozitor Daniel Espen napisao je posebno za naš orkestar djelo „The Eternal Return”. Ovom narudžbom novoga djela nastavljamo s obogaćivanjem glazbene baštine ujedno potičući mlade autore.
U ožujku nas pak očekuje jedan od vrhunaca koncertne sezone s dva posebna umjetnika. Nakon prošlosezonskog oduševljenja, vraća nam se Philipp von Steinaecker, ovog puta s Brahmsovom Drugom simfonijom, a kao solist večeri nastupit će talijanski pijanist Federico Colli. Pobjednik prestižnog pijanističkog natjecanja u Leedsu, jedan je od najzanimljivijih umjetnika svoje generacije.
Za ljubitelje komorne glazbe i ove smo godine pripremili raznovrsni program. Predstavit će nam se solo kontrabasist našeg orkestra Petrush Petrushevski koji će s Renatom Hil na klaviru u šarolikom programu prezentirati kontrabas kao solistički instrument. Jedan od zanimljivijih komornih koncerata bit će onaj u kojem ćemo ugostiti Acoustic project. Spoj tradicije i budućnosti, klasike i etna u uzbudljivim aranžmanima potaknut će vas na novo promišljanje glazbenih kanona. Brass & percussion je projekt članova orkestra Opere koji vas vodi u svijet filma: zaboravite na 4D, prava uzbuđenja čekaju vas u Kazalištu!
U prigodnom uskrsnom koncertu po prvi put ćemo u Rijeci čuti djelo jedne od najznačajnijih skladateljica 20.st.: „Sedam posljednjih Kristovih riječi” za violončelo, bayan i gudače Sofije Gubaiduline jedno je od njenih najpoznatijih kompozicija. Za kraj komorne sezone, naši solisti Kristina i Robert Kolar predstavit će nam se kao skladni duo i na pozornici Kazališta.
Koncertna sezona – iz snova!

Petar Kovačić, ravnatelj Opere