Dragi ljubitelji opere,

pred nama je još jedna operna sezona puna iznenađenja i uzbudljivih naslova. Različitost će se kao nit vodilja odraziti i u Operi. Tako će se četiri premijerna naslova izvoditi na četiri različita jezika, a svaka će operna premijera nositi i drugačiji stilski izričaj.

U sezonu krećemo s najpoznatijom hrvatskom operom. „Nikola Šubić Zrinski” Ivana pl. Zajca u novoj inscenaciji, nakon više od dvadeset godina. Senzibilitet, inventivnost i smjelost Dore Ruždjak Podolski garancija su da ćemo u novom „Zrinskom” dobiti opernu predstavu koja će se na pozornici riječke Opere izvoditi godinama. Premijerom i prvim izvedbama dirigirat će naš glavni gost dirigent Ville Matvejeff. Bit će to svakako raritet, ako ne i dosad neviđen slučaj, da Zajčevom operom ravna dirigent neslavenskog porijekla! U premijernoj podjeli kao Zrinski nastupa naš nacionalni prvak Giorgio Surian, dok će ulogu njegove žene Eve pjevati prvakinja kazališta Kristina Kolar. Zaljubljeni par Jelene i Juranića donose Anamarija Knego i Aljaž Farasin.

U siječnju nam na scenu ponovno stiže jedan francuski naslov. Nakon uspjeha „Werthera” donosimo svevremensku ljubavnu priču o Romeu i Juliji u jednoj od najpoznatijih opernih verzija, onoj Gounodovoj. Ovaj veliki projekt postavit ćemo u koprodukciji s Fondazione Ravenna Manifestazioni. Na raskošnoj sceni predstavit će se čak dvije podjele pjevača uz mnogo internacionalnih imena. U naslovnim ulogama nastupit će riječke uzdanice Anamarija Knego i Aljaž Farasin. U dramaturgiji-režiji Marina Blaževića i pod dirigentskim vodstvom Paola Olmija, „Romeo i Julija” ujedno su i idealan naslov za sve ljubitelje Shakespearea koji tek trebaju zavoljeti operu. S Gounodom je to jednostavno: beskrajno lijepe melodije prate cijelu operu, bilo u ljubavnim, borbenim ili tragičnim scenama.

Nakon suza dolazi smijeh. Tako ćemo se u ožujku opustiti i nasmijati komičnom zapletu i mnoštvu neočekivanih dramatskih obrata u jednoj od najizvođenijih Mozartovih opera, „Figarovu piru”. Pod dirigentskim vodstvom prekaljenog Stefana Rabaglie, a u režiji Ewe Buchmann, nastupit će veliki broj naših solista: Anamarija Knego, Robert Kolar, Dario Bercich, Ivana Srbljan, Slavko Sekulić i drugi. Ova predstava je nastala u koprodukciji s Piccolo Festival del Friuli Venezia Giulia iz Italije i amsterdamskim studiom Punto Arte.

Veliko finale i kruna operne sezone bit će svakako Straussova „Elektra”. Ovo djelo predstavlja veliki izazov za svaku opernu kuću. U našem slučaju taj izazov znači pomalo i ludost! To je tek druga Straussova opera, nakon „Kavalira s ružom”, koja će biti izvedena u Rijeci. Dandanas ova opera, vrhunac ekspresionizma i modernizma u opusu Richarda Straussa, izaziva čuđenje te fascinira kompleksnošću partiture koja svojom snagom i izravnošću prati libreto do najsitnijih detalja i odnosa među protagonistima. Elektra ulazi u red najtežih uloga ikad skladanih za dramski sopran, a u Rijeci će ju pjevati impresivna Maida Hundeling. Dubravka Šeparović vraća se na pozornicu riječke Opere u ulozi Elektrine majke Klitemnestre, a Giorgio Surian nastavlja nevjerojatan niz umjetničkih izazova kao Elektrin brat Orest. U suradnji sa Slovenskom filharmonijom orkestar će brojati više od 100 članova koji će muzicirati pod ravnanjem Villea Matvejeffa.

Petar Kovačić, ravnatelj Opere

Charles Gounod
Wolfgang Amadeus Mozart 
Richard Strauss
Henry Purcell
Giuseppe Verdi
Giuseppe Verdi
Vincenzo Bellini
opera-robotika-tijelo-umjetnost