Plesanje različitosti

Nakon uspješne prošlogodišnje sezone obilježene raznolikošću koja nam je donijela mnoštvo promjena i novih odluka, predstojeća sezona Baleta riječkog kazališta nastavlja se voditi idejom različitosti. Odlučniji i sigurniji u raznolikost rada, umjetničkih stilova i baletnih žanrova, plesanjem različitosti želimo učvrstiti, razviti i ojačati poziciju i djelovanje riječkog baletnog ansambla.
Odabirom različitih umjetničkih projekata, u nadolazećoj sezoni donosimo mnoštvo suradničkih radova. Baletnu sezonu otvaramo premijerom „4 bolera” s četiri koreografska rukopisa, zatim „Serenada & Allegro” kao produktom plodne suradnje riječkog i splitskog narodnog kazališta, potom u proljeće u sklopu 30. muzičkog biennala Zagreb predstavljamo glazbeno-baletnu suradnju koja će uroditi predstavom „Hero is Tired” / „Heroj je umoran”, te na samom kraju sezone predstava „Pulcinella, Apolon” predstavlja dva neoklasična rukopisa mladih europskih koreografa na glazbu Igora Stravinskog. Upravo se u susretu s drugim i različitim iskušava i propituje fleksibilnost baletnog ansambla spremnog na kreaciju, inovaciju i, konačno, na umjetnički identitet i stav ansambla. Vođeni idejom kulture dostupne svima, s raznolikošću programa želimo potaknuti razvoj znanja, upoznavanje različitih umjetničkih senzibiliteta, ali i razvoj većeg apetita kod već postojeće publike, odnosno privući time novu publiku.
Večer „4 bolera”, koju isto tako možemo nazvati i večer različitosti, predstavlja četiri glazbene kompozicije inspirirane glazbeno-plesnom formom bolera. Četiri različite skladbe, tj. četiri različita bolera koja se kreću od Chopinovog romantičnog do suvremenog Laboševog elektroničkog stila, polazišta su koreografskih istraživanja pozvanih koreografa i riječkog baletnog ansambla.
Obilježavanjem 100. godišnjice rođenja Leonarda Bernsteina, Rijeka želi odati počast inspirativnom glazbeniku i karizmatičnom čovjeku dvjema novim koreografijama Maše Kolar i Igora Kirova. Stota obljetnica poseban je povod suradnji dviju nacionalnih kuća, iz Rijeke i Splita, te radu s našim i splitskim baletnim ansamblom.
U proljeće 2019. Balet HNK Ivana pl. Zajca imat će priliku sudjelovati na 30. muzičkom biennalu Zagreb koji je pozvao dva recentna umjetnika, kompozitora Franu Đurovića iz Hrvatske i koreografa Guiseppea Spotu iz Italije, s čvrstom idejom poticanja dijaloga među umjetnicima različitih kultura, ali i promicanja umjetničke raznolikosti.
I na kraju, nakon dugo vremena, Balet ponovno pleše uz orkestar riječke Opere. Povod su dva neoklasična djela Igora Stravinskog, „Pulcinella” i „Apolon”, te dva europska koreografa nove generacije neoklasičnog baleta, Giovanni di Palma i Martin Chaix. Balet „Pulcinella” je premijerno izveden 2017. u São Paulu, 100 godina nakon pretpremijere koju je izvela slavna baletna trupa Ballets Russes. Oduševivši kritiku i publiku diljem Južne Amerike i Europe, ova predstava otvara priliku riječkom baletnom ansamblu pokazati i dokazati kako su spremni slijediti najveće svjetske izazove suvremene baletne umjetnosti.
Članovi riječkog Baleta u projektu Koreo-lab nalazit će i izraziti vlastiti umjetnički jezik te kroz izvedbene večeri pokazati riječkoj publici u kojem se pravcu baletni ansambl razvija. S druge strane, radionicama KamovPLES omogućavamo djeci i mladima upoznati rad našeg ansambla preko baletnih pedagoga koji će ih naučiti novim plesnim koracima što će ih, nadamo se, voditi dalje u svijet plesa i baleta. Angažmanom u baletnim, ali i drugim umjetničkim programima nacionalnog kazališta, ansambl kroz profesionalne radionice i pedagoške programe dostiže razinu izvrsnosti, tj. podiže standard oblikovanja vlastitog umjetničkog programa, pozivanjem uvaženih ključnih hrvatskih i svjetskih umjetnika. To znači prepoznavanje novih, inovativnih i kreativnih umjetnika, ali i spremnost i želju za radom po najvišim umjetničkim standardima.

Maša Kolar, ravnateljica Baleta