ŠKOLA U KAZALIŠTU

1. srpnja 2019.

Učenice i učenici su česti i dragi posjetitelji našega kazališta, a kako škole i kazalište mogu surađivati još bolje i više moglo se čuti danas na razgovoru u foyeru HNK Ivana pl. Zajca.

U razgovoru su sudjelovali nastavnici i profesori osnovnih škola Podmurvice, Bakar, Nikola Tesla, Viškovo, Brajda, Vežica, Centar, Trsat i Omišalj, te srednjih Prva sušačka hrvatska gimnazija, Ugostiteljska škola Opatija, Prva riječka hrvatska gimnazija, Prirodoslovno-grafička škola Rijeka, Talijanska osnovna škola Dolac, Srednja škola Krk, kao i Dom učenika Sušak.

Kazališne ravnateljice i ravnatelji Maša Kolar, Petar Kovačić, Renata Carola Gatica i Giulio Settimo predstavili su nastavnicima novu sezonu koju su pripremili i istaknuli koje naslove i zašto preporučuju učenicima.

 

Teme predstava aktualne i zanimljive mladima

Maša Kolar istaknula je plesne predstave koje se posebno obraćaju selfie-generaciji, otvaraju pitanja očekivanja društva, samo-prezentacije i slično. Također je naglasila da su djeca vrlo otvorena plesnoj umjetnosti jer bila ona narativna ili apstraktna, kinestetička energija je uvijek poticajna.

Petar Kovačić osobito ističe zanimljive simfonijske, te edukativne koncerte koje je od ove sezone posve preuzeo Orkestar Opere: i idejno i izvedbeno. Tako je, primjerice koncert filmske glazbe uz simpatične voditelje-članove samoga orkestra bio vrlo uspješan ove sezone.

Ravnatelj Talijanske drame, Giulio Settimo, ističe intenzivne suradnje s Hrvatskom dramom sljedeću sezonu, pa će se određeni naslovi moći gledati u obje verzije.

Ravnateljica Hrvatske drame, Renata Carola Gatica, smatra da će i većina “odraslog” repertoara biti zanimljiva mladim gledateljima, a tu su i naslovi za djecu i mlade, te niz gostovanja drugih kazališta. Riječko kazalište mladih Kamov također od ove godine djeluje u sklopu Hrvatske drame i okuplja mlade glumce i mladu publiku.

Tu je i novi hit-mjuzikl koji govori o feminističkoj temi, ali, kako ističe ravnateljica Gatica, trudimo se da sve naše predstave budu povod za razgovor o raznim aktualnim temama u razredu i izvan njega.

 

Pretplate po mjeri svake škole

Nastavnice i nastavnici su vrlo pozitivno ocijenili sezonu koja je na izmaku i istaknuli da su djeca s predstava odlazila vrlo zadovoljna, osobito osnovnoškolci. Srednjoškolci, pak, još su uvijek manje zainteresirani za kazalište, pa su se mogle čuti različite ideje i preporuke kako kazalište približiti tinejdžerima: posjetiti škole i tamo se predstaviti, dovesti djecu na dramske obilaske kazališta, dati im zanimljive uvode u predstave.

Podsjetili smo i na programe koji su već na raspolaganju mladoj publici, kao razgovori s kritičarima Kritički glas, otvorene probe, obilasci iza pozornice, ali i dobru volju kazališta da grupama djece organiziramo dodatni program koji bi im približio predstave.

Suradnja škola i kazališta vrlo je važna da bi mlada publika prihvatila kazalište kao svoj prostor u kojem se govori o njima i s njima, a nerijetko i vesela prigoda da se nastava održi u gledalištu, umjesto u razredu.

 

Foto & Video galerija