“TOSCA”: OPERA KOJA JE OČARALA PUBLIKU I KRITIKU PONOVNO NA POZORNICI “ZAJCA”!

23. siječnja 2020.

Dok iščekujete izvedbe opere “Tosca”, 27. i 29. siječnja, koja je oduševila publiku, pročitajte što je o njoj pisala kritika:

Riječka se “Tosca” našla u vrhu najboljih glazbenih događaja 2019. u svijetu prema odabiru web magazina Operaclick.com. Rossana Paliaga je u svom kritičkom osvrtu objavljenom na tom portalu o Kristini Kolar u ulozi Tosce napisala: “Njezin je glas moćan, homogen, vođen kontrolom daha, sigurnošću i mekoćom fraziranja. Prirodni intenzitet glasa povećava dramatičnu snagu interpretacije u drugom činu, gdje Tosca, koju fašistički vođa grubo zlostavlja, održava vrlo visoku napetost u svim modulacijama straha, sve do Vissi d’arte, dirljivo dostojanstvene arije, u kojoj njezino obraćanje Gospodinu prati pokušaj prikrivanja poderotine na haljini “.

Za baruna Scarpiju u interpretaciji Giorgia Suriana piše: “Scarpia Giorgia Suriana zaradio je zaslužene ovacije. Već smo se divili njegovom prikazu složene perverzije Jaga, a i sad nam on promišljenom hladnoćom prikazuje razvratnu narav onih koji profesionalno predstavljaju Red i Moral i čiji je ambigvitet majstorski predstavljen u impresivnim preklapanjima na kraju prvog čina, s Te Deumom koji zapravo otkriva sadističke namjere spram Tosce.”

Pohvalila je i naglasila i režiju Marina Blaževića, koja u jednoj operi donosi tri estetike. O njoj je napisala: “’Tosca iskustvo’ – to bi mogla biti definicija nove produkcije riječkog HNK Ivana pl. Zajca koje se nije zadovoljilo pukom inscenacijom opere, već publici radije nudi sintezu triju mogućih pristupa, jednog za svaki čin ovog Puccinijevog remek djela (…) Povijesni i konceptualan pregled učinkovito modulira emocionalni učinak na publiku: prvi je čin naivno utješan, drugi duboko oštar, dok se treći raspliće, da bi uronio u egzistencijalnu i duhovnu dimenziju.”

Upravo je inovativnu režiju posebno istaknuo i Trpimir Matasović u svojoj kritici, napisavši: “Blažević je ostvario još jednu uspješnu režiju, zaokruženu i konzistentnu ne samo usprkos, nego donekle i upravo zbog svojih vizualnih različitosti.”

Luka Nalis za Fiuman.hr piše: “Nova produkcija Tosce sjajna je u svojoj posebnosti i od srca preporučujemo svima da ju odu pogledati, što zbog bezvremenske Puccinijeve glazbe, što zbog briljantne i inventivne režije koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.”

Uvjerite se i sami i kupite ulaznice za “Toscu” već danas!