U LJUBLJANI SE OD STARE GODINE OPRAŠTALI UZ RIJEČKOG “ORAŠARA” U PREPUNOM CANKARJEVOM DOMU

2. siječnja 2023.

Naš baletni ansambl svoju je iznimno uspješnu 2022. godinu zaključio gostovanjem u Ljubljani. Nakon Ludwigsburga u Njemačkoj u dva navrata, Tivta u Crnoj Gori, Savonlinne u Finskoj i Herakliona na Kreti, bilo je to njihovo čak šesto prošlogodišnje inozemno gostovanje, zahvaljujući kojem se i ljubljanska publika od stare godine opraštala uz čaroliju riječkog „Orašara“. Naime, dvije večeri za redom, 30. i 31. prosinca, Riječani su dupkom napunili veliku Gallusovu dvoranu ljubljanskoga Cankarjevog doma.
Riječki “Orašar” u koreografiji Maura de Candije, na svevremensku glazbu Čajkovskog, koji pruža novi pogled na ovu baletnu bajku, oduševio je ljubljansku publiku koja je izvođačice i izvođače ispratila onako kako ih ispraćaju gdje god nastupaju – ovacijama. Tako je gledateljica Claudia Sovre, nakon izvedbe, predstavu ocijenila riječima: “Odličan i iznenađujući spoj klasičnog i suvremenog baleta. Glavni pas de deux je bio vrhunski!”, a Petra Dovč: „Predstava je odlična, živa, puna predivnih detalja. Super baletna izvedba s odličnim balerinama i baletanima. Bravo, riječki HNK!“

„Svjesno smo se prije četiri sezone odlučili novoga riječkog Orašara izgraditi na balansu suvremenoga i neoklasičnoga baletnog jezika. Dali smo mu svjež, možda i pomalo neočekivan scenografski i kostimografski okvir. Uspjeh ljubljanskog gostovanja našeg „Orašara“ u Cankarjevom domu dodatno nas ohrabruje i dokazuje da takvi pomaci na estetskom i sadržajnom planu privlače pažnju i uspijevaju nanovo impresionirati današnju publiku, onu mladu kao i onu nešto stariju“, rekla je zadovoljna ravnateljica Baleta Maša Kolar. A iznimno zadovoljni su bili i domaćini.

Nakon još jednoga međunarodnog gostovanja i uspjeha koji je samo dodatno potvrdio kako njihovu umjetničku kvalitetu i izvrsnost prepoznaju na europskim plesnim pozornicama, riječke plesačice i plesači u novu 2023. ulaze pripremajući svoju sljedeću premijeru, balet „Čajkovski“ što ga potpisuje španjolski koreograf Cayetano Soto, a bit će premijerno izveden u veljači. Projekt je dio jedinstvene, dvostruke baletne koprodukcije sa zagrebačkim HNK-om što je čini i balet „Spartak“, a nastala je kao rezultat inicijative K-HNK – konzorcija hrvatskih nacionalnih kazališta.

Foto & Video galerija
 
Generalni pokrovitelj Baleta