Valentin Egel

Valentin Egel o dvostrukom otvaranju koncertne sezone

9. listopada 2023.

Sve o dvostrukom otvaranju koncertne sezone, proslavi 150. godišnjice rođenja ruskog skladatelja, izvođenja nepoznatih djela Borisa Papandopula, ali suradnji s Martinom Filjak možete pročitati u intervjuu s maestrom Valentinom Egelom koji vam donosimo u nastavku.

 

Godina Sergeja Rahmanjinova

Godine 1939. CBS-ova anketa među slušateljima pitala je koji će se živući skladatelji, za sto godina, još uvijek izvoditi. Rahmanjinov je završio treći, iza Jeana Sibeliusa i Richarda Straussa. Da, odveć andegdotalno i mikrohistorijski, ali ne predstavlja iznenađenje u godini kada slavimo 150. obljetnicu njegova rođenja. Dakle, za početak: što Rahmanjinova čini Rahmanjinovim? Što je to u njegovim djelima što se tako uspješno obraća i intrigira širu publiku?

Valentin Egel: „Često najpopularniji skladatelji svojeg doba nisu oni koji i nakon života ostaju među najizvođenijima. Ipak, čini se kako to nije točno za aktere prve polovice 20. stoljeće, ako pogledamo ova imena. Moguće je da su snimke te neprekinuta tradicija učinile svoje po pitanju popularnosti i danas. Ipak, trojica spomenutih skladatelja imaju zajedničku crtu: svaki od njih pronašao je svoj glazbeni jezik koji je i drugačiji, i nov, ali na način da ne prekidaju dotadašnje tradicije harmonije i melodije kao što su to, primjerice, činili drugi skladatelji toga vremena.

Posebice to vrijedi za Rahmanjinova: njegov doprinos glazbi skriva se u inovaciji, a ne revoluciji. Svoj vokabular iznašao je unutar okvira postojećeg glazbenog svijeta, bez potrebe za rušenjem i obnavljanjem. Dakle, on govori glazbenim jezikom koji svi mogu razumjeti. Riječ je o duboko emocionalnom i senzualnom jeziku koji slušatelje – kao i izvođače – u potpunosti obuzima. Bez razmišljanja se možemo poistovjetiti, ali i ostati zadivljeni bogatstvom melodijske inovacije njegovih tipičnih harmonijskih progresija te finoćom orkestriranja; ta kombinacija stvara njegov jedinstveni idiomatski glazbeni jezik.

I sve to možemo vidjeti u njegovom Drugom koncertu za klavir, kao i Drugoj simfoniji. Govorimo o djelima od ogromne važnosti za njegovu karijeru, djelima kojima se probio kao skladatelj, ali i djelima koja dan-danas ostaju među najizvođenijim djelima za orkestar.“

 

Rahmanjinov je jednom kazao da je skladao kako bi izrazio svoje osjećaje. Što osjećamo slušajući Drugi klavirski koncert i Drugu simfoniju?

Valentin Egel: „Ako glazba započinje – kako neki kažu – tamo gdje riječi staju, onda to posebice vrijedi za Rahmanjinova i njegova najveća djela. Glazba daje skladateljima i izvođačima šansu da izraze svoje emocije, otkriju unutarnji svijet, ali, još važnije, glazba pomaže slušateljima da uđu te ostanu u svojem svijetu emocija.“

 

Već ste imali čast raditi sa svakim od solista: Martinom Filjak, Emiliom Rukavina i Pedrom Rosenthalom Campuzanom.

Valentin Egel: „S Emiliom sam imao neke od svojih prvih riječkih nastupa te s njom nastavljam raditi, kako ovdje, tako i drugdje. Bila je izvrsna partnerica kod prošlosezonskog snimanja Papandopula te sam joj jako zahvalan što možemo njegovo nevjerojatno djelo ponovo dovesti na našu pozornicu.

Jako mi je važno našoj publici redovito ukazivati na talente unutar Riječkog simfonijskog orkestra. Pedro je pokazao veliku inicijativu i kreativnost kod organiziranja, izvođenja, čak i skladanja za udaraljkaške koncerte u sklopu ciklusa komornih koncerata; izuzetno sam sretan što će izvesti Papandopulov Koncert za ksilofon i gudače.

Raditi s Martinom Filjak je velika čast za svih nas. Zajedno smo snimali „Vrzino kolo“ i tada mi je sve bilo jasno: to djelo, s njom kao solisticom, moramo dovesti na riječku pozornicu! S nama će sada biti na dvama koncertima, izvodeći nevjerojatno virtuozna klavirska djela. Ona je, uistinu, fenomenalna pijanistica i umjetnica te jedva čekam njene riječke izvedbe!“

 

Novi svjetovi Borisa Papandopula

Otvaranje koncertne sezone nije posvećeno samo Rahmanjinovu; Papandopulo je uvijek tu, spreman da nas zadivi. Imali ste priliku izvoditi njegovu Drugu simfoniju koju ste tada nazvali „eksplozijom kreativnosti“. Čini mi se kako se publika slaže s vama jer je izrazila želju za novim izvedbama Papandopula. Što je pripremljeno za dvostruko otvaranje? Što nam njegova druga djela otkrivaju o njemu i njegovoj glazbi/poetici?

Valentin Egel: Papandopulo je, uistinu, klupko mašte i kreativnosti. I za njega djelomično vrijedi ono što sam ranije govorio za Rahmanjinova. Pronašao je vlastiti izraz kroz 20. stoljeće, izražavajući se na način koji ne napušta u potpunosti tonalitet; unatoč tome što je krenuo progresivnijim stazama, spreman da se oslobodi tradicija i konvencija. Njegova Druga simfonija je remek-djelo koja u mahlerovskom smislu „stvara cijeli jedan svijet“ koji je povezan motivskim vezama kroz cijelo djelo (primjerice, Rahmanjinov čini nešto slično, ali opet na drugačiji način u svojoj Drugoj simfoniji).

„Vrzino kolo“ je fantazija za klavir i orkestar koji namjerno napušta utabane, konvencionalne staze ka klasičnom koncertu za klavir. Ono je još jedno djelo ispunjeno fantastikom i invencijom, nošeno motoričkim pokretom, fantazijom jednog vještičjeg svijeta te kontrastnim, gotovo filozofskim promišljenim odlomcima, masivno, ali istovremeno transparentnom orkestracijom; djelo je veliko, ali proleti u trenu kao svojevrsna vizija.

Bila mi je čast stvarati prve snimke, i Druge simfonije, i scherza „Vrzino kolo“ koje će CPO uskoro objaviti. Koncert za ksilofon i gudački orkestar izvori se diljem svijeta te se, za razliku od prethodnih djela, njegove snimke mogu naći. Prvi stavak prezentira solistički instrument iz jedne izuzetno virtuozne perspektive, ali i iz perspektiva onoga što on uistinu jest: udaraljkaški instrument. Međutim, u drugome stavku (Andante sostenuto) Papandopulo transformira ksilofon u govorni i pjevački medij. Treći stavak nalikuje valcerskom scherzu, dok je samo djelo, kao i glavni segmenti „Vrzina kola“, divlji i motorički kružni ples.

 

Što povezuje autore i djela koja će otvoriti novu koncertnu sezonu?

Valentin Egel: Prije svega, htjeli smo proslaviti Rahmanjinovljevu godišnjicu rođenja. Riječki simfonijski orkestar nedavno je održao sjajan koncert nošen njegovim završnim orkestralnim djelom, „Simfonijski plesovi“. Tada nam je bilo jasno kako moramo na našoj pozornici izvesti i njegova publici najomiljenija djela, djela kojima se probio: Drugi koncert za klavir i Drugu simfoniju.

Veliko zadovoljno mi pričinjava činjenica što ćemo njegovim remek-djelima imati priliku pridodati i tri remek-djela velikog hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula, još jednog skladatelja 20. stoljeća koji je u postromantičarskoj epohi uspio pronaći vlastiti jezik. Oba skladatelja napisala su izvrsna djela za klavir, izgradivši pritom i simfonije koje su pune motivskih i tematskih invencija, nudeći nevjerojatan spektar emocija. Papandopulovu simfoniju izvodili smo prošle sezone, ali budući da snimke ne postoje, slušateljima ostaje jedino poslušati ju uživo, izvodimo ju ponovno jer je riječ o djelu koje zaslužuje doći do novih, ali i starih slušatelja ponovno.

Obje večeri nastupa izvanredna pijanistica Martina Filjak; prvo u izuzetno poznatom Rahmanjinovljevom Drugom koncertu za klavir, a onda u posve nepoznatom Papandopulovom djelu, „Vrzino kolo“. Što se tiče drugog djela, partiture su posebno pripremljene za naše snimanje za poznatu diskografsku kuću CPO. Iznimno se veselim izlasku našeg CD-a posvećenog Papandopulu koji će sadržavati prve snimke „Vrzinog kola“ i Druge simfonije.

 

Razgovarao David Čarapina

 
Generalni pokrovitelj Riječkoga simfonijskog orkestra