ZBORSKIM KONCERTOM “BILO VAVEK VESELO” OBILJEŽENA OBLJETNICA IVANA MATETIĆA RONJGOVA

26. lipnja 2020.

Zborskim koncertom “Bilo vavek veselo” obilježena je ovogodišnja dvostruka obljetnica, 140. obljetnica rođenja i 60. obljetnica smrti jednog od naših najvećih skladatelja Ivana Matetića Rongova. Na prelijepom prostoru Trga Riječke rezolucije, program su Mantinjadom otvorili sopci Branko Brnić i Klaudije Dunato, a onda su se na radost oduševljene publike, redale “Pod Učkun kućice bele”, “Tamo doli puli mora”, “Ča je more”, “Bela nedeja”, “Ćaće moj”, “Rodila loza”, “Ne beri Jele”, “Bilo vavek veselo”, “Naš kanat je lip”, “Istarska narodna himna” u izvedbi ponajboljih zborova našega kraja: Riječkog opernog zbora, Pjevačkog zbora mladih Josip Kaplan, Mješovitog vokalnog ansambla Kanat, Ženskog pjevačkog zbora KUD-a Učka i Riječkog komornog zbora Val.

Umjesto zaključne rečenice, donosimo dio iz snimljene poruke unuke Ivana Matetića Rongova, gđe Mire Ristić iz Beograda, koja sa svojom obitelji, zbog epidemiološke situacije, nažalost nije mogla doći u Rijeku:

“Žao nam je što ne možemo s vama podijeliti radost i živo sjećanje na mog nonića, jednog od najznačajnijih hrvatskih a i svjetskih kompozitora zborske a capella glazbe. Njegov rad na utemeljenju istarske ljestvice, domaćeg narodnog folklora i čakavskog zajika prepoznala je i svjetska organizacija UNESCO i istarsku ljestvicu definirala kao nacionalno nematerijalno dobro, kao originalnu glazbu Istre i Primorja dostojnu svjetskih koncertnih podija. Vaše je pravo, ali i dužnost da čuvate svoj melos i svoj jezik”.

Pravi ljetni ugođaj uz zborski koncert “Bilo vavek veselo” imate prigodu doživjeti još sutra, 27. lipnja.

 

Foto & Video galerija