FELLINI U KAZALIŠTU

9. svibnja 2022.

Radosni filmski čin svjetskog klasika najznačajnije osobnosti talijanske kinematografije uopće, jednog od najutjecajnijih redatelja 20. stoljeća dolazi na kazališne daske!

Prvi put film priznatog majstora, talijanskog peterostrukog oscarovca Federica Fellinija „E la nave va” („I brod plovi”) postavlja se kao kazališna predstava na talijanskom jeziku! I to u produkciji Talijanske drame i to na daskama riječkog Kazališta premijerno 21. svibnja u subotu te reprizno u ponedjeljak 23. svibnja u 19,30 sati! Adaptaciju i režiju potpisuje slovenski redatelj Igor Pison čija je prva ljubav – opera, što je od velike važnosti za ovu predstavu. Prisjetite se / pročitajte zašto!

„E la nave va” iz 1983. godine nije običan film, proširuje maštu, očaravajuće je stiliziran, dokaz je umijeća studijskog filma i urnebesno je svečani hommage umjetnosti pun šašavosti. Riječ je o nizu uglavnom komičnih komentara o umjetnosti i umjetnicima na opako smiješan i izrazito dirljiv način. Nadrealno je i začudno i često pitate se zašto, ali Fellini vas stalno dovodi do novih vrhunaca užitka na načine na koji to samo on zna pružiti.

Operni pjevači u rivalstvu, dirigenti, aristokrati, političari, izbjeglice – svi na istom brodu ispraćaju preminulu opernu divu. Likovi su uglavnom iz svijeta velike opere. „E la nave va” glazbeno prate brojna poznata klasična djela i arije, ipak, Fellini izvrće slavne partiture naopačke, kao što je učinio primjerice s Verdijevom „Moći sudbine” potpuno izmijenivši stihove. Italija, opera, Verdi. A Fellini se s tim šali?! Nečuveno! Sve to osmišljeno je upravo s ciljem da uvrijedi napuhane puriste. Ispod toga se skriva golemi kreativni impuls kojeg redatelj poistovjećuje sa sposobnošću čovječanstva za preživljavanjem.

Sve to u višestrukim ulogama donosi ansambl Talijanske drame za koje autorski tim predstave ne štedi riječi hvale: Leonora Surian Popov, Mirko Soldano, Ivna Bruck, Giuseppe Nicodemo, Andrea Tich, Sabina Salamon i braća blizanci Filip Eldan, Nikša Eldan.

Donosimo prve fotografije s probe!

Foto & Video galerija
 
Partner mediatico / Medijski pokrovitelj