JE LI FELLINI PREDVIDIO DANAŠNJI SVIJET U FILMU „E LA NAVE VA“?

12. svibnja 2022.

Film „E la nave va“ / „I brod plovi“ nagrađivanoga oskarovca i najutjecajnijega redatelja 20. stoljeća Federica Fellinija, snimljen je 1983. godine te ga se u vrijeme prikazivanja shvaćalo kao promišljanje o nametnutim društvenim razlikama i barijerama, isticanju velike ljubavi Talijana prema vlastitoj operi, kao o svojevrsnoj umjetnoj retro-stilizaciji po uzoru na filmove iz prošlosti. U 21. stoljeću ova Fellinijeva priča dobiva novi, posve drugačiji i dublji smisao. Je li moguće da je najpopularniji talijanski redatelj u svom komičnom i snovito prikazanom „Brodu“ predvidio modernu Europu – izbjegličku krizu, terorističke napade..?

Istoimena predstava u produkciji riječke Talijanske drame premijerno će zaigrati 21. svibnja, dok je reprizna izvedba 23. svibnja. Igor Pison slovenski je dramski i operni redatelj koji, kako sam kaže, „postavlja film u kazalištu“, a Fellinijeva umjetnost u ovom filmu vrlo je bliska kazališnoj pozornici. Paluba broda sada su kazališne daske. Glumačku ekipu čine Leonora Surian Popov, Mirko Soldano, Ivna Bruck, Giuseppe Nicodemo, Andrea Tich, Sabina Salamon, Filip Eldan i Nikša Eldan.

Dođite na ovaj filmsko-kazališni dijalog i neka vas Fellinijev umjetnički jezik iznova zadivi, sada u kazališnoj verziji.

 
Partner mediatico / Medijski pokrovitelj