KAZALIŠNI SABOR-“Tko je bila prva Grofica Ilse ili Pirandello i glumica”

27. veljače 2018.

Nova sjednica Kazališnog sabora održat će se u subotu, 3. ožujka 2018. s početkom u 17:00 sati na sceni HNK Ivana pl. Zajca, prije predstave “I giganti della montagna / Gorski divovi” u režiji Paola Magellija.

Sjednicom ovog Kazališnog sabora predsjedat će dr. sc. Lada Čale Feldman, a tema sjednice je “Tko je bila prva Grofica Ilse ili Pirandello i glumica”.

Predavanje će govoriti o fazi Pirandellova stvaralaštva u kojoj u autorov profesionalni život ulazi glumica Marta Abba koja je prva odigrala ulogu Grofice Ilse u predstavi “Gorski divovi”. Naglasak je na kreativnom odnosu glumice i dramatičara budući da je Pirandello stvorio tri dramske junakinje imajući na umu da će ih na pozornici tumačiti upravo Marta Abba. Sve tri junakinje unose nove naglaske u provodnu nit autorovoga opusa, kao što su korelacije majčinstva i stvaralaštva te uzajamna uvjetovanost krize kazališta i krize moderne kulture.

Dr. sc. Lada Čale Feldman suradnica je Instituta za etnologiju i folkloristiku, predaje na više visokoškolskih institucija i redovita je profesorica na Katedri za teatrologiju i filmologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Pozivaju se svi zastupnici i oni koji to još nisu, ali se žele pridružiti, da sudjeluju u radu sjednice.

Ulaz je, naravno, slobodan.

 

CEC LOGO            epk-najnoviji-logo-90