Ivna Bruck

Kontroverzna ljubav don Jere i sestre Magdalene: premijera „Glorije“ 24. svibnja!

17. svibnja 2024.

Premijera Marinkovićeve „Glorije“ na našem je programu u petak 24. svibnja s početkom u 19.30 sati. Režiju ove priče o kontroverznoj ljubavi svećenika i bivše cirkuske artistice potpisuje ikona hrvatskoga glumišta Senka Bulić: „Odabirom problema koje Marinković otvara u „Gloriji“ odlučujemo o doživljajima koji proizlaze iz gledanja ovog intrigantnog i poetičnog teksta. Individualizam, totalitarizam, sakralno, erotsko, ljubav, ideal, manipulacija… O našem interesu u određenom trenutku ovisi što ćemo naglasiti“, kazala je redateljica.

„Glorija“ je često izvođena hrvatska drama, a ujedno i lektirni naslov koji će zasigurno zainteresirati i mlađu publiku. U naslovnoj je ulozi Ivna Bruck, don Jeru tumači glumac varaždinskoga HNK-a, našoj publici poznat iz predstave „Slučaj vlastite pogibelji“, Karlo Mrkša, dok je u ulozi dona Zane Jasmin Mekić. U predstavi također igraju Anton Plešić, Dušan Gojić, Denis Brižić, Vinko Kraljević, Olivera Baljak, Ana Marija Brđanović, Marko Ilić, Emilio Alcantara, polaznice i polaznici Dramskoga studija „Pontes“ te članice i članovi riječkoga Baleta.

Scenograf je Tomislav Ćurković, a kostimografkinja Ana Mikulić. Glazbu potpisuju Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević, a koreografiju i scenski pokret Leo Mujić.

U predstavi se problematizira motiv sukoba pojedinca, posebno žene, s krutim društvenim normama. „Glorija/Magdalena/Jagoda zapela je između crkve i cirkusa, dva institucionalna sustava koje karakterizira ekskluzivan, visoki stupanj izvedbe. Zapela je na način da joj nijedna od tih institucija neće biti u stanju pružiti utočište u kojem će iznova ispisati identitet“, istakla je dramaturginja Vesna Đikanović.

Obavezno pogledajte „Gloriju“- suvremeni mirakul kroz molitve vjere u čudo i pitanja istine i laži. Ako ne stižete na premijeru, očekuje vas niz repriznih izvedbi u lipnju. Provjerite na našem kalendaru i vidimo se!

Foto & Video galerija