NOVE IZVEDBE OPERE “NIKOLA ŠUBIĆ ZRINJSKI”

7. listopada 2020.

“Riječki „Zrinjski“ tako se odvija u nekom postapokaliptičnom prostoru, koji je scenograf Stefano Katunar naznačio osušenim korijenjem koje postaje snažna simbolička slika naglašena oblikovanjem svjetla Elvisa Butkovića. U taj „futuristički“ prostor redateljica je smjestila laboratorij, koji asocijativno priziva politička „mućkanja“ i manipulacije, no to je i mjesto na kojem se u laboratorijskim uvjetima – u staklenim kovčežićima – poput najveće dragocjenosti čuva ono malo preostale zemlje. Tako Ruždjak Podolski vuče zanimljivu paralelu između nekadašnje borbe Hrvata protiv turskih nasilnika i zavojevača za slobodu i vlastitu zemlju, te današnjeg i budućeg vremena u kojem će se ratovi možda voditi za vodu i komadić nekontaminirane zemlje. Tako ovaj „Zrinjski“, neočekivano, dobiva i ekološko-etičku poruku. U posljednjem jurišu hrvatski heroji položit će svoje živote, no iz te žrtve nastaje svojevrsna katarza – u zadnjem prizoru iz osušenih korijena izbijaju zeleni listovi,” piše Kim Cuculić za Novi list.

Nove izvedbe opere “Nikola Šubić Zrinjski” Ivana pl. Zajca su na programu 8. i 10. listopada. Režija Dore Ruždjak Podolski posebno je aktualna danas zbog smještanja radnje opere u distopijski prostor. Zboristi znanstvenici u laboratoriju pokušavaju pronaći formulu spasa za hrvatski narod, što predviđa globalnu pandemijsku situaciju u kojoj se trenutno nalazimo. Izvedbom će dirigirati maestro Igor Vlajnić. Prema zamisli dirigenta, opera će biti izvedena s 30-ak glazbenika u orkestralnoj rupi uz preporučeni fizički razmak, a sastav orkestra će biti upravo onakav kakav je bio za vrijeme davne zagrebačke praizvedbe 4. studenog 1876. godine.

U glavnim ulogama nastupit će prvak Opere Robert Kolar kao Nikola Šubić Zrinjski, nacionalna operna prvakinja Kristina Kolar kao Eva, solistica Opere Vanja Zelčić u ulozi Jelene te prvak Kazališta Domagoj Dorotić kao Lovro Juranić.

 

Foto & Video galerija