Maida Hundeling

Obnova Straussove „Elektre“ koja je označila novo poglavlje riječke operne povijesti

29. siječnja 2024.

Prva izvedba obnovljene „Elektre“, opere Richarda Staussa pod dirigentskim vodstvom maestra Myrona Michailidisa u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića na programu je večeras 29. siječnja s početkom u 19 sati.

Glazbena drama epskih razmjera prvi je puta na riječkoj opernoj pozornici izvedena 2019., točno 120 godina nakon njene svjetske praizvedbe. Dandanas ova opera, vrhunac ekspresionizma i modernizma u opusu Richarda Straussa, fascinira kompleksnošću partiture koja svojom snagom i izravnošću prati libreto i odnose među trima protagonisticama do najbolnijih detalja. Elektra ulazi u red najtežih uloga ikad skladanih za dramski sopran, a u riječkoj predstavi pjeva je impresivna njemačka sopranistica, počasna članica našega opernog ansambla Maida Hundeling, a druge dvije glavne uloge tumače riječka i zagrebačka prvakinja, Anamarija Knego i Dubravka Šeparović Mušović.

„Krenuli smo od povijesnog razdoblja, ali ne onog u kojem se događa mit, već onog u kojem je opera ‘Elektra’ skladana, dakle prvog desetljeća 20. stoljeća. Vizualni aspekt predstave i glumačka ekspresija nadovezuju se na stilski pravac u slikarstvu nazvan fovizam. ‘Elektru’, koja se obično prikazuje u mračnim tonovima i ambijentima, prikazujemo u koloristički izražajnim kostimima i maskama. Usto, ekspresionistički stil glume počeo se razvijati upravo u vrijeme skladanja ‘Elektre’“, riječi su redatelja Marina Blaževića.

U ovoj je predstavi orkestar na pozornici te vidljivo integriran u izvedbu opere. Moglo bi se reći da orkestar predstavlja muzicirajuću publiku u odnosu na scensku radnju i glumačku izvedbu koja se odvija na podiju iznad orkestralne rupe.

Opera „Elektra“ Richarda Straussa je prigodom premijere doživjela rijetko viđeni uspjeh, uz dugotrajne stajaće ovacije publike, a potom i ushićene kritike. Kritika je izvedbu nazvala “trijumfalnom“, “opernom predstavom za povijest u Zajcu”, “eksplozijom fantastične predstave“, predstavom koja je „donijela ozračje svjetskih opernih pozornica“ i „umjetničkom izboru koji otvara novo poglavlje u povijesti posljednjih desetljeća riječkog kazališta.“

Remek-djelo Richarda Straussa inspirirano grčkom tragedijom ima svu snagu svojih izvora, Strauss snažno priziva duh grčke tragedije i usađuje ga u svoju originalnu orkestralnu partituru. Prva od slavnih suradnji Straussa i austrijskog libretista Huga von Hofmannsthala, donosi priču o dubini traume i vrhuncima osvete, o izopćenoj naslovnoj junakinji opsjednutoj osvetom za ubojstvo svog oca; donosi prekrasne melodije i vokalne dijelove, nevjerojatnu orkestraciju i harmoniju, sto minuta opernog remek-djela s početka 20. stoljeća.

Riječka „Elektra“ u okviru programa konzorcija K-HNK 11. veljače gostuje u HNK-u u Zagrebu, a na pozornici „Zajca“ ponovno je 9. veljače 2024.

Foto & Video galerija
Partner mediatico / Medijski pokrovitelj