BARUFE
Carlo Goldni - Predrag Lucić

Koprodukcija INK Pula, SSG Trst, SNG Nova Gorica i Gledališče Koper
Redatelj:

Prihvatili smo, ukratko, ljudski i umjetnički izazov da Goldonijevom klasičnom komedijom pokušamo ispričati živu priču ovog vremena i prostora, priču koja nadilazi državne granice, predstavu koja upravo zbog svoje višejezične razigranosti i kulturalne pluralnosti, što ih donose glumci iz četiri kazališne kuće, može dosegnuti nove razine razumijevanja. Pa makar se – što bi rekao Veselko Tenžera – i posvađali. Onako goldonijevski, ribarski, ćozotski, mediteranski. A sve uz smijeh.
Predrag Lucić

Lucićeva adaptacija Goldonijeve komedije “Ribarske svađe” prenesena je iz Mletačke lagune u Istru, u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije i predstavlja svojevrsnu metaforu današnje Europske Unije. U komediji je venecijanski dijalekt zamijenjen narječjem hrvatske i slovenske Istre.

Predstava se doslovno ne odnosi na dnevnopolitičku situaciju, više je to metafora multietničkoga i multikulturalnog svijeta u kojem vlast iskorištava maloga čovjeka, čovjeka na rubu, marginaliziranoga i pauperiziranoga ribara, s kojim vlast manipulira kao kmetom na političkoj šahovnici.
Vito Taufer