DJEČJI NOVOGODIŠNJI KONCERT

Dirigent:
„Šišmiš“
Solistice i solisti:
Gabriel von Eisenstein: Marko Fortunato
Rosalinde: Kristina Kolar
Prinz Orlofsky: Ivana Srbljan
Dr. Falke: Robert Kolar
Riječki simfonijski orkestar
Riječki operni zbor
Koncertna majstorica:
Zborovođa:
Korepetitorica:

Program

Bedřich Smetana (1824. – 1884.): Vltava, druga simfonijska pjesma iz ciklusa „Moja domovina“

Giuseppe Verdi (1813. – 1901.): „Otello“, Vatra radosti (Fuoco di gioia) Riječki operni zbor

Iznenađenje!

Johann Strauss ml. (1825. – 1899.): „Šišmiš“, uvertira
Laka krv (Leichtes Blut), polka, op. 319
„Šišmiš“, finale II. čina (U potoku šampanjca; Gospodine Chevalier, pozdravljam Vas; Dosta s tim, dosta / Im Feuerstrom der Reben; Herr Chevalier ich grüße Sie; Genug damit, genug) Solistice, solisti i zbor

 

Koncert traje oko sat vremena i izvodi se bez pauze.

Bedřich Smetana: „Moja domovina“, Vltava

Otac češke glazbe Bedřich Smetana obožavao je svoju domovinu, njezinu povijest, mitologiju i prirodu.
Njegovo najpoznatije djelo je „Moja domovina“ sa šest simfonijskih pjesama* od kojih je najpoznatija „Vltava“. Znate li gdje je Vltava? To je najduža rijeka u Češkoj, duga 440 km, a teče i kroz glavni grad Češke, kroz Prag. Izvire u šumskom području iz jednog toplog i jednog hladnog izvora. Zbog svoje tamnožute boje izgleda kao da je zlatna. Većim dijelom teče mirno, ali otkriva često i svoju divlju narav. Čujete li to u glazbi?

*Simfonijska pjesma je orkestralno djelo u jednom stavku, obično nadahnuta književnim djelom, legendama, povijesnim događajima, likovnim djelima, prirodom i slično.

 

Giuseppe Verdi: „Otello“, Vatra radosti

Shakespeare je prije 420 godina napisao tragediju koja se i danas rado čita i gleda na pozornicama, na filmu… A to je djelo potaknulo glazbenog velikana Giuseppea Verdija da prije 135 godina sklada remek-djelo: „Otello“.
Slavni junak Otello je zapovjednik mletačke flote i guverner Cipra, Mlečani slave pobjedu i njegov sretan povratak u sigurnu luku i dočekuju ga uz – „Vatru radosti“.

Znate li da je riječko kazalište nosilo ime najvećeg talijanskog skladatelja Giuseppea Verdija od 1913. do 1943.?

 

Johann Strauss ml. „Šišmiš“, uvertira, finale II. čina, Laka krv

Johann Strauss mlađi poznat je kao kralj valcera. Skladao više od 500 skladbi raznih vrsta koje su uveseljavale sve u kazalištima, u plesnim dvoranama, na balovima i s koncertnih pozornica. A zamislite, njegov otac Johann Strauss svim se silama trudio da mu sin postane bankar, samo da ne bude glazbenik. No, mlađi Strauss je toliko volio glazbu, ples i orkestar da je sa svojim skladbama postao zaštitni znak Silvestrova. Već sto godina u Beču, a i šire, ne može se zamisliti doček Nove godine bez zvukova Straussove glazbe. Johann Strauss mlađi skladao je komičnu operetu „Šišmiš“. Zašto se tako zove? Silvestrovo je. Doktor Falke pomno smišlja osvetu svom prijatelju Gabrielu von Eisensteinu koji ga je jednom pijanog pustio da sam hoda gradom odjeven u šišmiša… Radnja tog djela potpuno je šašava, likovi su veseli, maskiraju se, testiraju pravu ljubav, smišljaju šale i smicalice, neki nisu pazili s kim se zabavljaju i s kim plešu, netko je zaveo nečiju ženu, ali na kraju svi će okriviti – šampanjac. Odrasle neka opije pravi šampanjac, a vas, djeco, poznati zanosni ritmovi bečkog valcera i polke!
Uvertira* „Šišmiša“ jako često se izvodi zasebno.
Sada kada ste vidjeli kako se to radi, provjerite kako Tom i Jerry dirigiraju ovu Straussovu uvertiru: https://www.youtube.com/watch?v=zuws6RCkkoI&t=100s

*Uvertira znači „otvaranje“, to je orkestralna skladba koja služi kao uvod u neko glazbeno djelo. Ona je kao prekrasan omot paketa koji se polako odmotava pred vama, možete samo naslutiti po obliku što se unutra sve krije.

Strauss mlađi skladao je „Na lijepom plavom Dunavu“ (što uvijek svira oko ponoći dok odbrojavamo posljednje trenutke stare godine), a želio je imati i brzu, živahnu, energičnu polku. I to je uspio sa skladbom koja je odmah nakon prve izvedbe postala omiljenom – „Laka krv“.

U želji da vam bude jednostavno najbolja, svi vam želimo radosnu novu 2023. godinu!

 

Priredila Andrea Labik

Foto & Video galerija
Generalni pokrovitelj Riječkoga simfonijskog orkestra
 Sponzor Dječjega novogodišnjeg koncerta