LA VIDA BREVE & EL AMOR BRUJO / KRATKI ŽIVOT & LJUBAV ČAROBNICA
Manuel de Falla

koncertno-scenska izvedba Opere i Baleta HNK Ivana pl. Zajca
Autorski tim:
Dirigent: Ville Matvejeff
Koreograf: Ronald Savković
Osobe:
Autorski tim:
Opera i Balet HNK Ivana pl. Zajca

Manuel de Falla (1876.-1946.) jedan je od najznačajnijih španjolskih skladatelja 20. stoljeća. Pod utjecajem Felipea Pedrelle upoznao je španjolski folklor, posebice andaluzijsku mješavinu arapskih i starošpanjolskih glazbenih elemenata, i španjolsku renesansnu glazbu. U razdoblju od 1907 -1914. boravi u Parizu gdje se druži sa skupinom francuskim skladatelja kao što su C. Debussy I M. Ravel te prima utjecaj impresionizma. Razočaran ishodom Španjolskog građanskog rata 1939. emigrira u Argentinu gdje ostaje do kraja života. Među njegove radove ubrajamo: Sedam španjolskih narodnih pjesama – Siete Canciones populares espaañolas, Počast za Debussyjev grob – Homenaje pour le tombeau de Debussy, Noći u španjolskim vrtovima – Noches en los jardines de España. Najznačajnija djela su baleti Ljubav čarobnica – El amor brujo, opera La vida breve, nedovršena scenska kantata Atlántida i remek-djelo Trorogi šešir – El sombrero de tres picos.

Balet El amor brujo (Ljubav čarobnica) andaluzijska je priča o ljubavi, smrti i magiji. Moderni plesni izraz približit će nas nepredvidljivoj andaluzijskoj prirodi i strastima koje izviru iz vrelog andaluzijskog tla. Mlada ciganka Candela zaljubljuje se u muškarca Carmela nakon smrti njezina muža, za kojeg se bila prisiljena udati. Duh pokojnog muža se vraća i proganja Candelu i Carmela. Kako bi ih oslobodili duha, svi cigani u ponoć prave veliki krug oko logorske vatre. U tom krugu Candela izvodi ritualni ples vatre. Duh se pojavljuje i ona pleše s njim. Dok se okreću sve brže i brže, čarolija vatrenog plesa odvlači duha u vatru i on zauvijek nestaje.

La vida breve (Kratki život), opera u dva čina skladana je prema španjolskom libretu Carlosa Fernándeza-Shawa. Priča se vrti oko prelijepe mlade ciganke, Salud, strastveno zaljubljene u mladića Paca koji je zaručen ženom iz višeg staleža, što Sauld ne zna. Njezin ujak i baka to saznaju i neuspješno pokušavaju spriječiti mladu Salud da prekine vjenčanje Nakon što se suoče, Paco pred svim uzvanicima negira da ju poznaje. Salud slomljena srca pada mrtva pred njegovim nogama

Maestro Ville Matvejeff izniman je glazbenik višestrukog talenta koji je doživio uspjehe kao dirigent, skladatelj i pijanist. Obrazovao se na prestižnom Sibelius Academy and Espoo Music Institute, a nastupao je diljem Europe, te u Sjedinjenim Američkim Državama, Kini, Japanu i Meksiku. Razvio je širok repertoar koji seže od klasike, preko 20. stoljeća do suvremenosti. Njegovo orkestralno djelo „Ad Astra“ proglašeno je finskim orkestralnim hitom 21. stoljeća. Osnivač je i umjetnički ravnatelj New Generation Opere, poznate po postavljanju ambicioznih i tehnološki inovativnih opernih predstava, a u suradnji s kojom je realiziran i ovosezonski riječki „Don Giovanni“ W. A. Mozarta. Ville Matvejeff glavni je gost dirigent Orkestra Opere u Rijeci.

   POKROVITELJ
GLAZBENOG PROGRAMA FESTIVALA

POKROVITELJ
BALETNOG PROGRAMA FESTIVALA

POKROVITELJ PROGRAMA