MUSICA RARA
glazbeni rariteti iz baroknog razdoblja

Collegium musicum Fuminense, Riječki barokni ansambl
Riječki barokni ansambl (KUD „Fratellanza“):
Violina 1: Tea Grubišić
Violina 2: Eduard Kraljić
Violončelo: David Stefanutti
Kontrabas: Valter Veljak
Čembalo: Ana Anconelli

31.10.2016.

COLLEGIUM MUSICUM FLUMINENSE

Riječki barokni ansambl  „Collegium musicum Fluminense” osnovan je 1987. godine  na inicijativu Davida Stefanuttija i Branimira Rizonika kojima se pridružila nekolicina riječkih glazbenika spojenih u želji za izvođenjem i istraživanjem autentičnog načina interpretacije glazbe starih majstora 17. i 18. stoljeća.

Budno prateći europska strujanja u izvođenju stare glazbe na takozvani autentičan način, glazbenici „Collegiuma” se u svojim interpretacijama služe glazbalima u baroknoj menzuri.

Od svoga osnutka umjetnički voditelj ansambla je violončelist David Stefanutti, a njegovi članovi, ovisno o skladbi na programu, oživotvoruju najrazličitije kombinacije glazbala.

Ansambl, koji se sastoji od akademski školovanih glazbenika, djeluje, kao posebna sekcija profesionalnih glazbenika unutar Kulturno-umjetničke udruge „Fratellanza” pri Zajednici Talijana u Rijeci, gdje ima poseban status.

Pored poznatih baroknih majstora i škola iz toga razdoblja, „Collegium” njeguje i djela manje poznatih autora, kao i djela hrvatskih skladatelja.

Ansambl teži ka interpretacijama u kojima se spajaju povijesne činjenice i autentičan način izvođenja stare glazbe.

U želji za proširenjem svojeg glazbenog repertoara ansambl povremeno surađuje s pjevačima solistima (Ingrid Haller, Robert Kolar, Kristina Kolar, Diana Haller), a uporabom i kombinacijom različitih baroknih glazbala namjera je pružiti sliku živosti i raznolikosti boja i izražajnosti koje sačinjavaju komornu glazbu između ranog baroka i bečkog klasicizma.

U tijeku svoje bogate i stalne koncertne aktivnosti (ansambl od osnutka djeluje u gotovo istom sastavu), „Collegium musicum Fluminense” je postigao vrijedne i laskave uspjehe u više koncertnih sjedišta u Hrvatskoj i inozemstvu (Venezia, Lucca, Ferrara, Aquileia, Trieste, Piran), primivši svugdje jednoglasno priznanje, kako publike tako i kritičara. Godine 2002.  ansambl je sudjelovao na međunarodnoj ljetnoj školi barokne glazbe i plesa „Aestas Musica” u Varaždinu radeći uz bok Catherine Mackintosh, Jennifer Ward-Clarke, Laurencea Cummingsa i Alistaira Rossa.

„Collegium” je snimao za potrebe HRT-a, te je izdao dva nosača zvuka. Dobitnici su diplome „Milka Trnina” za 2002. godinu te plakete Hrvatskog društva glazbenih umjetnika 2012. godine za 25. obljetnicu umjetničkog rada. Godine 2009. bilježi prvu scensku izvedbu jedne barokne opere u Rijeci u Teatru Fenice.

U XIII. stoljeću grad Rijeka nosio je naziv Flumen po čemu je i ansambl dobio ime.

Program:

ATTILIO ARIOSTI  (1666 – 1729)
Uvertira iz opere Vespasian
Ouverture/Gavotte

GEORG PHILIPP TELEMANN (1681 – 1767)
Sonata u D-duru,  TWV 44:1
Spirituoso
Largo
Vivace

GEORG FRIEDRICH HÄNDEL (1680 – 1759)
Trio sonata u G-duru, op. 5, br. 4, HWV 399
Allegro
A tempo ordinario/Allegro non presto
Passacaille
Gigue, Presto
Menuet, Allegro moderato      

ANTONIO VIVALDI (1678 – 1741)
Salve Regina, RV 617
Salve Regina
Ad te clamamus
Eia ergo
Et Jesum

JOHANN BERNHARD BACH  (1676 – 1749)
Uvertira u D-duru  (orkestralna suita)
Ouverture
Caprice
March
Passepied I/II
Caprice
Air
La Joye
Caprice

Foto & Video galerija