POSVEĆENJE PROLJEĆA
Igor Stravinski

Koreografkinja:
Dramaturška i koreografska asistentica:
Scenografkinja i kostimografkinja:
Fotografije i izrada videa:
Oblikovatelj svjetla:
Izvodi:
Balet HNK-a Ivana pl. Zajca
Baletni majstori:
Inspicijentica:

U suradnji s Riječkim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom HRT-a i Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog

 

Svijest o prirodi i njezinom opstanku, pa tako i opstanku same ljudske vrste, zauzela je danas jednako važnu ulogu u društvenom životu kakvu imaju politika, vjera, ekonomija i ostali društveni sustavi. Upravo ta misao nas je, suočene s globalnim i lokalnim elementarnim krizama, vodila k novom doživljavanju i slušanju kanonskog djela Igora Stravinskog „Posvećenje proljeća“. Ono i dan danas, nakon više od stotinu godina, odiše svježinom te uzbuđuje i inspirira onako kako samo priroda može svojom ljepotom.

Iako su Stravinski i Nijinski svojim prvim baletom opisali žrtvu kao mladu žensku osobu (ono „drugo“, ono „slabije“, ali plodnije biće), prinesenu od strane strogog patrijarhalnog ustroja kako bi „udovoljili“ Zemlji, danas je ta mlada žena zamijenjena novom žrtvom – Zemljom samom. Možemo reći da je danas naša Zemlja postala žrtvom ljudi, u istom onom društvenom ustroju koji nadzire, eksploatira, zagađuje i kontrolira sve čime je okružen.

Balet u koreografiji Maše Kolar inspiriran prirodom faunističkog svijeta predstavlja galeriju epizoda u kojima animalni vokabular u suigri s nizom isprepletenih nježnih melodija, energičnih dionica, i neočekivanih kompulzivnih ritmova partiture, otvara slobodu u novom doživljaju skladbe Igora Stravinskog – kao one koja slavi život. Koreografija priziva živući prirodni svijet kao unikatno i spektakularno čudo koje blista isključivo u raznovrsnosti i bogatstvu jedinki, povezanih međusobnim podržavanjem i održavanjem.

Odlučile smo se da ne težimo intelektualnom i filozofičnom. Odlučile smo se za nešto što nas ushićuje, nešto što slavi život, sinergiju prirode i čovjeka, pojedinca i društva.

Foto & Video galerija

Generalni pokrovitelj Baleta