YIRA, YIRA
Bruno Isaković - Nataša Rajković

Autori:
Izvođači i koautori:
Juan Ejemplo / Leandra Atenea Levine Hidalgo / Pichón Reyna / Sofía Tramazaygues
Oblikovanje svijetla i tehničko vodstvo:
Prijevod:

27. svibnja 2022.

Koprodukcija: Drugo more, Malo Sutra, EPK 2020

 

Kolika je puna cijena?

Predstava „Yira, yira“ je nastala u suradnji autora Brune Isakovića i Nataše Rajković s izvođačicama/ima, seksualnim radnicama/ima i queer aktivistkinjama/ima iz Argentine: Juan Ejemplo, Leandra, Pichón Reyna i Sofía Tramazaygues. Njihove osobne priče otkrivaju nam mnoge skrivene aspekte prostitucije, a seksualni rad pritom se pokazuje u previranju između osobne odluke i životnih okolnosti. Govoreći o prostituciji, u društvu koje žudnju i seksualni užitak odvaja od rada i posla, propituje se koliko smo danas daleko odmakli od erosa i tijela uopće. U isto vrijeme otvara se pitanje radnih uvjeta općenito, ekonomije i zahtjeva tržišta, margina i središta moći, želja i strahova, snova i realnosti.

Društvo iskorištava seksualni rad i uživa u njemu onoliko koliko ga moralizira i prezire. Kada razmišljamo o seksualnom radu, podrazumijevamo razmjenu usluge za novac. No, koja je zapravo puna cijena i tko ju plaća? Klijenti, ili seksualni radnici i radnice svojim društvenim statusom, svakodnevnom stigmatizacijom, nepostojećom socijalnom zaštitom, pravnom nesigurnošću i mnogim drugim rizicima posla.

Prostitucija je konfliktno i složeno područje koje presijeca razna pitanja ekonomske, etičke, pravne, religijske, rodne i klasne naravi. Sklizak je to teren za vladajuće strukture, teorije, pa i same civilne ljudskopravaške organizacije oko pitanja njena uređenja i asimilacije. Dok Hrvatska inercijom zauzima konzervativni stav o ilegalnoj prostituciji, seksualni je rad u Argentini dozvoljen, a manjak regulacije nadomješten je visokom razinom organiziranosti seksualnih radnika kroz sindikate još od 1994. godine, koji čine značajne korake u borbi za pravednije i bolje životne i radne uvjete seksualnih radnika.

 

Predstava se izvodi na španjolskom jeziku s titlovima na hrvatskom i engleskom jeziku

 

Trajanje predstave: 60 min

 

Gostovanje je ostvareno u okviru programa Be SpectACTive! Kreativne Europe Europske Unije

 

*„Yira, yira” na španjolskom označava kružno kretanje u tango plesu, u Argentini označuje isto ono što se na engleskom jeziku kaže cruising te opisuje kretanje seksualnih radnika u javnom prostoru.

Foto & Video galerija