PREPORUKA: SVAKAKO POSLUŠATI!

4. kolovoza 2020.

Promocija međunarodnog izdanja CD-a Nikola Šubić Zrinjski HNK Ivana pl. Zajca održana je na Trgu Riječke rezolucije 25.7. uz sudjelovanje glazbene kritičarke i muzikologinje Bosiljke Perić Kempf, solistica i solista riječke Opere: nositelja naslovne uloge i prvaka riječke Opere Roberta Kolara, nacionalne operne prvakinje Kristine Kolar koja je tumačila ulogu njegove supruge, te prvaka riječke Opere Anamarije Knego i Aljaža Farazina koji su tumačili uloge Jelene i Juranića; te maestra Villea Matvejeffa koji je ravnao operom i intendanta Kazališta Marina Blaževića.

Marin Blažević je uvodno pojasnio kontekst i značaj višekratne suradnje Kazališta s uglednom produkcijskom kućom CPO, a solistice i solisti su s okupljenom publikom podijelili dojmove o radu na operi te istaknuli posebnost snimanja CD-a tijekom samih izvedbi kad se bilježi posebna emocionalna snaga. Premijera opere u režiji Dore Ruždjak Podolski održana je 17.10.2018. u HNK Ivana pl. Zajca, a uslijedile su vrlo pohvalne kritike u medijima i oduševljenje publike.

U nastavku donosimo osvrt glazbene kritičarke Bosiljke Perić Kempf na CD Nikola Šubić Zrinjski HNK Ivana pl. Zajca:

“Kao najnoviji rezultat suradnje HNK Ivana pl. Zajca i diskografske kuće CPO (Classic Produktion Osnabrück), predstavljen je riječkoj kulturnoj javnosti dvostruki CD sa snimkom Zajčeve opere Nikola Šubić Zrinjski. Riječ je o nosaču zvuka ostvarenom korištenjem live snimaka s triju izvedbi Zrinjskog na sceni riječkog kazališta, u razdoblju od 17. do 22. listopada 2018. godine.
Velika je prednost ovog diskografskog izdanja uporaba live snimljenog materijala, čime je sačuvano ono najbolje iz navedenih predstava: u cjelini visok izvedbeni standard, osvježen neposrednošću izričaja i emotivnog naboja vokalnih interpreta.
U spoju ponajboljih izvođačkih snaga riječke opere, ovaj se Zrinjski otkriva kao kvalitetna produkcija: Ville Matvejeff za dirigentskim pultom finim je senzibilitetom za dramatičnost, ali i za lirsku stranu Zajčeve partiture, oživio romantičarsko, herojsko ozračje sigetske bitke. Glavni protagonisti, Zrinjski (Robert Kolar), njegova žena Eva (Kristina Kolar), njihova kći Jelena (Anamarija Knego), te Aljaž Farasin kao Lovro Juranić, plijene ljepotom pjevačkih dosega. Osobito upečatljiv je Robert Kolar promišljeno nastudiranim tumačenjem svog, istinskim entuzijazmom ocrtanog lika Zrinjskog.
Premda audio zapis otkriva samo glazbenu stranu interpretacije, ona je dostatna da se osjeti pozitivni energijski naboj izvedbe. To svakako stavlja u drugi plan pokoju nesavršenost, u principu nebitnu za live snimke i nevažnu s obzirom na cjelokupni dojam ove vrlo dobre diskografske produkcije. Među solistima valja još spomenuti Luku Ortara u ulozi Sulejmana Veličanstvenog, Giorgia Suriana ml. u ulozi Mehmeda Sokolovića, te odličan zbor ( voditeljica: Nicoletta Olivieri ) i simfonijski orkestar. Od strane diskografske kuće, CD potpisuje Peter Ghirardini kao producent i tonski inženjer. Booklet sadrži opširni, vrlo informativni tekst o Zajcu i njegovu vremenu iz pera muzikologa i germanista Davora Merkaša na njemačkom jeziku, uz engleski prijevod, kompletan tekst Badalićevog libreta, također uz engleski prijevod, te odabrane fotografije s izvedbe. Za naslovnicu knjižice uzet je detalj slike Johanna Petera Kraffta: Zrinjski brani Sigeta od Turaka, koja se danas čuva u Mađarskoj nacionalnoj galeriji u Budimu.
Preporuka: Svakako poslušati! Jer riječ je o kvalitetnom diskografskom izdanju renomirane njemačke diskografske kuće na kojem je zabilježeno najljepše i najuspješnije hrvatsko operno ostvarenje 19. stoljeća.”

Najavljujemo da će operu Ivana pl. Zajca “Nikola Šubić Zrinjski” riječka publika moći ponovno vidjeti i čuti u novoj sezoni 20/21!

 

Foto & Video galerija