RIJEČKI BALET PONOVNO U INOZEMSTVU: “ROMEO I JULIJA” PRED NJEMAČKOM PUBLIKOM

1. prosinca 2022.

Riječki Balet upravo odlazi na još jedno značajno međunarodno gostovanje. Nakon velikog uspjeha s „Meditranskom trilogijom“ u veljači ove godine, naš baletni ansambl vraća se u njemački Ludwigsburg, ovoga puta s baletom „Romeo i Julija“. Balet Sergeja Prokofjeva u koreografiji glasovitog Jiříja Bubeníčeka će u subotu i nedjelju 3. i 4. prosinca 2022. izvesti u kazališnoj dvorani Foruma am Schlosspark, jednog od najvećih i najsuvremenijih njemačkih centara za kulturna događanja i umjetničke izvedbe, gdje redovno gostuju svjetski poznati operni i baletni te plesni ansambli.

Naše umjetnice i umjetnici plesat će priču o bezuvjetnoj ljubavi dvoje mladih iz zavađenih obitelji, koja je prema drami Williama Shakespearea, uz dirljivu, romantičnu glazbu Sergeja Prokofjeva postala jednim od najvažnijih i najljepših baletnih klasika, uvijek nova i dirljiva.

Riječka verzija u koreografiji i dramaturgiji Jiříja Bubeníčeka, koja je premijerno izvedena u „Zajcu“ u travnju 2022., usredotočuje se na besmislenost smrti dvoje mladih ljudi koji jednostavno slijede ideal svojih srca – ali i na nasilje koje se nadvija od samog početka. Priča se odvija u kostimima Nadine Cojocaru te scenografiji Aleksandre Ane Buković, u ambijentu arhitekture iz snova koja podsjeća na ruševine zaboravljenog grada.

Podsjetimo, u veljači je riječki Balet već doživio veliki uspjeh kada su u Ludwigsburgu čak tri puta izveli „Mediteransku trilogiju“, odnosno balete „Pulcinella“, „Poslijepodne jednog fauna“ i „Španjolska rapsodija“, pred tisuću i 800 gledateljica i gledatelja iz pokrajine Baden-Württemberg koji su ih ispratili ovacijama.

Baletni ansambl ponovno će biti na pozornici „Zajca“ 21., 22., 23., i 24. prosinca s „Orašarom“ koreografa Maura de Candije čije su izvedbe već gotovo posve rasprodane, a zbog velikog je interesa jedna i naknadno dodana.

 

 
Generalni pokrovitelj Baleta