SOLIST PRAŠKE OPERE MARTIN ŠREJMA KAO CAVARADOSSI: FENOMENALNA GLAZBA U NAJVEĆOJ DRAMI U POVIJESTI OPERE

22. listopada 2021.

Svjetski dan opere obilježit ćemo uz operu koja stoji uz bok onima newyorškog Metropolitana ili milanske La Scale, koju je Operaclick.com uvrstio među najbolje svjetske glazbene događaje 2019. godine – Puccinijevu „Toscu”! U ponedjeljak 25. listopada na pozornici će se Maidi Hundeling u ulozi Florije Tosce i Giorgiu Surianu u ulozi Scarpije prvi put pridružiti praški tenor Martin Šrejma kao Cavaradossi. Pročitajte što kaže o ulozi i operi.

 

Kako vam se sviđa u Rijeci, u našem kazalištu?

Jako mi se sviđa. Rijeka je predivan primorski grad pun ljubaznih ljudi. Kazalište je prekrasno. Primjerice, Klimtove slike na stropu su jednostavno predivne.

Kako vi gledate na ulogu Cavaradossija u Puccinijevoj „Tosci”?

Mislim da je pjevati Cavaradossija san svakog tenora. Savršena uloga s puno prekrasne glazbe. On je mlad, uspješan i obrazovan čovjek koji obožava Toscu. Predan je prijatelj Angelottiju kojem pokušava pomoći u bijegu pred Scarpijinim režimom. Vrlo je principijelan i ne želi otkriti gdje je njegov prijatelj skriven, čak ni kada ga muče. Nažalost, Tosca zna gdje je sklonište i kako bi zaštitila Cavaradossija, odaje to Scarpiji. U tom trenutku počinje možda najveća drama u povijesti opere, jer svi će glavni likovi umrijeti u sljedećih otprilike pola sata. A glazba je toliko fenomenalna da publici oduzima dah.

Što kažete na „Toscu” u tri potpuno različita čina? Uvijek ste isti Cavaradossi, ali osjećaj mora biti drugačiji s obzirom na atmosferu, scenu, kostim, …?

„Tosca” u Rijeci je doista posebna po tri različita razdoblja u kojima se odvijaju činovi. Prvi je čin postavljen klasično, u originalnoj crkvi i baš kako piše u partituri. Drugi je čin smješten u četrdesete godine prošlog stoljeća kada su nacisti nametnuli atmosferu straha i terora. Posljednji čin smješten je u današnje vrijeme, u prostor koji bismo mogli nazvati – „studio za mučenje”…

Prvi sam put vidio predstavu na videu i bio sam malo zbunjen jer nisam znao sve okolnosti. No, kada mi je g. Marin Blažević sve objasnio vrlo pomno, sada sam spreman nastupati kao Cavaradossi na tri različita glumačka načina. Ali nakon probe, poslije „Italiane”, moram vam reći: „Non vedo l’ora!!!” što znači „Jedva čekam!!!”, ili na mojem jeziku „Nemohu se dočkat!!!”, jer je Riječki simfonijski orkestar pod palicom maestra Simona Krečiča apsolutno izvrstan, kao i zbor i ostali solisti!

U koliko ste različitih produkcija imali prilike pjevati Cavaradossija?

Ovo je moja druga produkcija u kojoj pjevam Cavaradossija.

Kako je pjevati s Maidom Hundeling i Giorgiom Surianom?

Maidu poznajem oko petnaest godina ili više. Ona je jednostavno impresivna. I kao osoba i kao pjevačica i kao glumica na pozornici. Upoznali smo se u Pragu na produkciji Wagnerovog „Ukletog Holandeza”. Bila je odlična Senta, a ja sam pjevao ulogu Steuermanna. O gospodinu Surianu sam do sada samo čuo – i to samo najbolje. Jako me raduje što ćemo pjevati zajedno.

Što biste istaknuli iz svoje karijere kao najvažnije do sada?

Moram svakako spomenuti brojne turneje u Japanu gdje sam pjevao uloge Alfreda, Tamina i druge, s doista velikim uspjehom. Ovdje u Europi istaknuo bih Janáčekovu „Jenufu” u režiji Roberta Carsena u Teatru Massimo u Palermu, kao i koncert s Orkestrom Verdi u Auditoriumu u Milanu. U Češkoj Republici bili bi to Brittenova „Gloriana” gdje sam pjevao Lorda od Essexa u režiji Jiříja Heřmana. Bio sam Romeo u Gounodovoj operi „Romeo i Julija”, a potom i skladatelj Živný, glavna uloga u Janáčekovoj „Sudbini”, te sam pjevao kao Dvořákov Princ u „Rusalki”.

U kojem ste trenutku odlučili ili znali da ćete biti operni pjevač?

Još od djetinjstva pjevao sam u zboru i pokušao sam svirati instrumente kao što su klavir, klarinet itd. Moji su roditelji uvijek slušali klasičnu glazbu, naročito opere. Tako da sam ja odrastao uz takvu glazbu. Ja jednostavno obožavam svoj posao!

Što smatrate važnim za sretnog i uspješnog pjevača?

Da bi bio sretan i uspješan pjevač, moraš biti zadovoljan u privatnom životu. Za mene, najvažnija je moja obitelj. Moja supruga koja me podržava svugdje i uvijek kada može. Zato je i sada sa mnom i našim najmlađim djetetom ovdje Rijeci kako bi mi bili podrška.

Foto & Video galerija
 

Razgovarala: Andrea Labik

 
Medijski pokrovitelj / Partner mediatico