UOČI PREMIJERE “TRISTANA I IZOLDE” REDATELJICU ANNE BOGART PREDSTAVILI MIRA FURLAN I MARIN BLAŽEVIĆ

21. veljače 2020.

Uoči premijere opere “Tristan i Izolda” u foyeru Kazališta publici su redateljicu Anne Bogart predstavili glumica Mira Furlan i intendant Marin Blažević.

Anne Bogart je pohvalila izvrsnost umjetnika s kojima priprema predstavu, nositelje glavnih uloga, Maidu Hundeling i Larsa Clevemana, koji je već iskusan Tristan, te dirigenta Villea Matvejeffa, kao i cijelu ekipu. “Osnovna redateljska ideja koja nosi ovu produkciju je metafizički pristup smrti kao novom početku, novoj priči”, povjerila je Bogart, “a element vode posebno je inspirativan – radnja se događa na brodu, a voda je i metafora snage i stalnih uspona i padova, valova”. Anne Bogart, nagrađivana redateljica i kazališna teoretičarka, rekla je da u svojoj praksi uglavnom nije veliki obožavatelj novih tehnologija u predstavama, naprotiv, glavni element na sceni su joj čvrste kazališne daske, od njih sve kreće i one daju snagu i ogoljuju ono što je važno. U ovoj riječkoj produkciji, pak, zadovoljna je što dio predstave postaje i posebna projekcija koja se odlično uklapa u “vodenu priču”.

Mira Furlan je s redateljicom otvorila temu njenog rada kao kazališne teoretičarke i profesorice. Istaknula je koliko su njoj osobno inspirativne teze Anne Bogart o kazalištu kao mjestu prije svega međusobnog uvažavanja redatelja u glumca jer to često ne bude tako i kazalište se u svijetu na mnogo mjesta pretvorilo u nemilosrdnu industriju.
Vrijeme predviđeno za Glazbeni salon s Anne Bogart bilo je prekratko za sve zanimljive epizode koje su se spontano pojavljivale u razgovoru, a publika je uživala u pozitivnoj energiji i temperamentu ove svjetske kazališne legende koja će na riječku pozornicu prvi puta dovesti Wagnera, kao riječku produkciju, u subotu, 22.2.